Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ι 1 έως 10 ΙΟΥΛ Ι Παλαιό Ελαιουργείο Ι Είσοδος ελεύθερη

Ο νέος ερευνητικός κύκλος με τίτλο «O λόγος στις γυναίκες» ξεκίνα με μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων σε έργα για γυναίκες και σε γυναίκες δημιουργούς

by Times Newsroom

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Ο νέος ερευνητικός κύκλος με τίτλο «O λόγος στις γυναίκες» ξεκίνα με μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων σε έργα για γυναίκες και σε γυναίκες δημιουργούς

1 έως 10 Ιουλίου Ι 21:00
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Είσοδος ελεύθερη

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ υποστηρίζουν το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος που θα πραγματοποιηθεί, για 12η συνεχή χρονιά, από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. 

Στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού θερινού σχολείου, παρουσιάζονται έργα για γυναίκες ή καλούνται γυναίκες δημιουργοί που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία, υψώνοντας τη φωνή και το ανάστημά τους σε έναν κόσμο μουδιασμένο και πολλές φορές εχθρικό. Στη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, διαλέξεις, προβολές και μία παράσταση Καραγκιόζη με τον Αθηναϊκό θίασο σκιών του Άθω Δανέλλη.

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ι ΜΑΡΘΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Κατά τη διάρκεια του επόμενου τριετούς ερευνητικού κύκλου με τίτλο «O λόγος στις γυναίκες», οι συμμετέχοντες θα συνδιαλλαγούν και θα προβληματιστούν πάνω σε καίρια ερωτήματα για τη θέση και την εξέλιξη της γυναίκας στην αρχαιότητα. Πώς παρουσιάζεται ο ρόλος των γυναικών μέσα από την αρχαία τραγωδία; Ποια η σχέση των γυναικών με την εξουσία; Υπήρχε #metoo στην αρχαιότητα; Πώς κατέληξαν οι «γάμοι» του Δία ή άλλων θεών με θνητές; Έχουν όλες οι γυναίκες κοινή μοίρα; Ξεκινώντας από τον Ίωνα του Ευριπίδη, θα διερευνηθούν το γυναικείο ζήτημα στην αρχαιότητα, οι απαρχές του μισογυνισμού, μυθολογικές αναφορές και απεικονίσεις γυναικών στο αρχαίο δράμα.

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος I CAROL SANSOUR

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο (προαύλιος χώρος)

«Ζήτω οι γυναίκες!» Ι ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΩ ΔΑΝΕΛΛΗ
Ο αγαπημένος μας δάσκαλος του θεάτρου σκιών Άθως, έρχεται στο Αττικό σχολείο με μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «THE KUBARA PROJECT» ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
Στο soundtrack της μουσικής παράστασης της Μάρθας Φριντζήλα και των Kubara Project ακούγονται τραγούδια των σπουδαιότερων Ελλήνων και ξένων συνθετών των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και του κόσμου.

Παίζουν: Αντώνης Μαράτος – μπάσο, Κώστας Νικολόπουλος – κιθάρες, Παναγιώτης Τσεβάς – πιάνο, ακορντεόν, Βασίλης Μαντζούκης – τύμπανα, κιθάρα, Βασίλης Παναγιωτόπουλος – τρομπόνι, Νίκος Παπαϊωάννου – τσέλο, Μάρθα Φριντζήλα – τραγούδι

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ME TO ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ «ΣΜΑΡΙ»
Πέντε όργανα με συνεχόμενο ήχο και μία φωνή συνομιλούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια τροπική πολυφωνία, μέσα από νέες συνθέσεις που εμπνέονται τόσο από την τροπική μουσική όσο και από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Παίζουν: Χάρης Λαμπράκης: νέυ, Νίκος Παραουλάκης: νέυ, Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα, Γιώργος Ταμιωλάκης: τσέλο, Γιώργος Βεντούρης: κοντραμπάσο, Μάρθα Μαυροειδή: φωνή

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ CAROL SANSOUR
Η Carol Sansour είναι ποιήτρια από την Παλαιστίνη. Συνδιαχειρίζεται το «Shaeirat Project» και είναι διευθύντρια του Athens Palestine Film Festival. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ AIDA RETURNS ΤΗΣ CAROL MANSOUR
και ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ
Γεννημένη στη Γιάφα της Παλαιστίνης, στις 18 Μαρτίου 1927, η ιστορία της Aida ξεπερνά τα σύνορα καθώς η ταινία αποτυπώνει τη θριαμβευτική επιστροφή της στην πατρίδα της.

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ι DEADLINES

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 |  Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ TO MENTIOYM ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
και ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το «Χάρισμα», η Χριστίνα Ιωακειμίδη επιστρέφει με μία ταινία ενηλικίωσης για τον πρώτο έρωτα, με απρόσμενο τέλος. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ηθοποιοί: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα, Κωνσταντίνος Ασπιώτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΕΣΗ
Μέσα από έναν ζωντανό αυτοσχεδιαστικό διάλογο με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, τη Σαρδηνία, την Κορσική, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βόρειο Αφρική σε διαφορετικές γλώσσες και ιδιώματα, αναδεικνύοντας τη θάλασσα, τη διαφάνεια και το φως στα ηχοχρώματα της Μεσογείου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ DEADLINES ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΜΕΤΑΞΑ
Στο έργο DEADLINES παρακολουθούμε το ταξίδι ενός ζωντανού – νεκρού, κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη της επιτάχυνσης. Ένα ταξίδι στον ευρωπαϊκό ερειπιώνα της απολεσθείσας κληρονομιάς του πνεύματος και των ανθρωπιστικών ιδεών, της ανεξέλεγκτης υπερίσχυσης του Κεφαλαίου και της νωπής ιστορίας των πολέμων και των στρατοπέδων θανάτου.  Πρόκειται για τις ημέρες και τις νύχτες του έτσι όπως διασώθηκαν στο τρισδιάστατο ημερολόγιό του, πρόκειται για τις πάσης φύσεως διορίες και για όλες τις γραμμές θανάτου πάνω στο χρόνο, το σώμα και τη θάλασσα.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Θεανώ Μεταξά
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Παγίδας
Ηθοποιοί: Τζο Κοκκίνη, Θεανώ Μεταξά, Κατερίνα Ρουσιάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗ
Το πρόσωπο. Η μάνα. Η γη. Η πατρίδα. Η Βασίλισσα. Η Εκάβη μέσα από τον κόσμο των νεκρών διασχίζει τον χρόνο σαν κυρτό βέλος. Μια φωνητική παρτιτούρα λόγου για δύο πρόσωπα.

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Χατζής, Δημήτρης Τσίκλης

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ι ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

«Συνομιλώντας με το Άλλο: Οι Βάκχες»
ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

Τι κάνουν οι Βάκχες στην πόλη και τι οι Μαινάδες στο βουνό, γυναίκες σε έναν κόσμο που τις αποκλείει; Πώς μπορούμε να αντέξουμε αυτό που είναι έξω από μας και ταυτόχρονα πιο βαθιά μέσα μας, χωρίς να καταστραφούμε ή να το δολοφονήσουμε; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται σήμερα, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει ομοίως ακυρωθεί,  στα συρματοπλέγματα της Γάζας, όπου μικρά χεράκια συνθλίβονται απελπισμένα προτάσσοντας πλαστικά δοχεία, για κάποιες σταγόνες νερό.

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

«Η γυναίκα και ο Θάνατος»
ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΙΡΑΝΤΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Για τον άγριο γυναικείο λόγο των μοιρολογιών και της θρηνητικές πρακτικές στον ελλαδικό/ελληνόφωνο κυρίως χώρο θα μιλήσει η λαογράφος-εθνολόγος-συγγραφέας Μιράντα Τερζοπούλου, συνοδεύοντας τις περιγραφές με πλούσιο οπτικό-ακουστικό υλικό. Στο τέλος της παρουσίασης θα προβληθεί η ταινία «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου, συγκλονιστικό ντοκουμέντο του τελετουργικού θρήνου για πραγματικούς και συμβολικούς νεκρούς, προϊόν πολύχρονης συνεργασίας των δύο γυναικών δημιουργών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

MODULUS OF RESILIENCE | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ
ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ

Η Ηρώ Κόντη, μία από τις πιο δυναμικές και αναγνωρισμένες Ελληνίδες χορεύτριες, παρουσιάζει το σόλο της MODULUS OF RESILIENCE. To έργο αποτελεί μια ωδή στην αξία της γυναικείας χειραφέτησης και εμπνέεται από ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης που ζουν και εναντιώνονται σε καταπιεστικά κοινωνικά καθεστώτα που θέλουν να ορίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και τη θέση τους.

RE B OU N D | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ

Η Μαρία Μανουκιάν, με καταγωγή από τη Ρόδο είναι χορεύτρια και δασκάλα χόρου με τη δική της μέθοδο διδασκαλίας Inner Globe, την οποία διδάσκει σε όλο τον κόσμο. Το σόλο της RE B OU N D είναι μια διαρκής αναζήτηση μεταξύ σταθερότητας και αλλαγής, μεταξύ γείωσης και απογείωσης. Ενσαρκώνει το πνεύμα της ανθεκτικότητας και την ομορφιά της έκφρασης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ελευθερία δεν είναι η απουσία συνδέσεων αλλά η δύναμη να υψώνεσαι πέρα από αυτές.

Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος Ι ΤΟ ΜΕΝΤΙΟΥΜ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνίες: 1 έως 10 Ιουλίου
Ώρα: 21:00
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το Αττικό Σχολείο

Από το 2012 που η πόλη της Ελευσίνας υποδέχθηκε την ιδέα της δημιουργίας ενός σχολείου για την εκπαίδευση και την πρακτική στο αρχαίο δράμα, μέχρι σήμερα, το Αττικό Σχολείο αφουγκράστηκε τον παλμό της πόλης, δίδαξε, διδάχτηκε και υιοθετήθηκε ως θεσμός. Σε αυτή τη δωδεκαετία το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος απέκτησε φίλους και συνεργάτες, υποστηρικτές, θιασώτες και πιστούς, συνεργάστηκε με μεγάλα πανεπιστήμια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνέβαλε στη δημιουργία  του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ και χάραξε το δικό του ίχνος στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. Συνεχίζει με την ίδια αγάπη και αγωνία να προσφέρει στην πόλη και τους κατοίκους της ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους, έναν χώρο μάθησης, διαλόγου και δημιουργικής έκφρασης, ένα σχολείο αντάξιο της πόλης που ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πρωτεύουσα πολιτισμού για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: [email protected] | 6907183406 (18.00-22.00)

Πρόσβαση στην Ελευσίνα
# 21χλμ

Μόλις 21 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσινίων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα είναι η τέταρτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό «Αγ. Μαρίνα» του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com