Να φύγω ή να μείνω στην Οδησσό;

Πολλοί άνθρωποι στην Οδησσό έχουν το δίλημμα: να μείνουν ή να φύγουν από την πόλη τους; Έχουν δεθεί μαζί της κι ένα νέο ξεκίνημα δεν είναι εύκολο. Ντόπιοι γερμανόφωνοι μιλούν στην DW.

by Times Newsroom

«Η Ουκρανία είναι σαν μια διχασμένη ψυχή, σαν μια σκισμένη καρδιά, αλλά είναι ακόμα ζωντανή. Και ελπίζω να παραμείνει ζωντανή», λέει η Καρίνα Μπαϊγκελτσίμερ, δασκάλα στην Οδησσό και δημοσιογράφος. Κάθεται σε ένα καφέ στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού. Φυσάει ένα δυνατό αεράκι και οι ομπρέλες στο καφέ τρίζουν λίγο.

«Έχω μια μικρή βαλίτσα στο σπίτι. Την έφτιαξα στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω. Σκέφτομαι συχνά αν θα φύγω ή θα μείνω. Αυτοί οι εχθροί που θέλουν να κατακτήσουν τη χώρα μας, αυτοί πρέπει να φύγουν, όχι εμείς».

Γεννήθηκε πριν από 47 χρόνια, έχει περάσει όλη της τη ζωή στην Οδησσό και θέλει να μείνει εκεί.

«Τι θα μπορούσε να χωρέσει στη βαλίτσα μου; Οι φίλοι μου, η πατρίδα μου; Δεν μπορούν να χωρέσουν στη μικρή μου βαλίτσα. Δεν μπόρεσα να πάρω αυτή την απόφαση».

Οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά…

Όπερα, ΟδησσόςΗ Όπερα της Οδησσού

Ούτε όμως θέλει να βγάλει τα πράγματά της από τη βαλίτσα. Ποιος ξέρει τι θα γίνει; Λατρεύει την πόλη της. Αυτό τον συνδυασμό ελαφρότητας και βάθους που χαρακτηρίζει τους ντόπιους.

Η Οδησσός είναι ένα μέρος διακοπών για πολλούς Ουκρανούς. Μια πόλη που αναπνέει. Αλλά η ελαφρότητα δεν υπάρχει πια, λέει η Καρίνα. Οι καφετέριες είναι γεμάτες και ο κόσμος δείχνει ανέμελος, αλλά η εικόνα είναι παραπλανητική. Ένας στους τρεις στην Οδησσό δεν έχει δουλειά, λέει. και το μέλλον είναι αβέβαιο.

Δεν αφήνεις εύκολα την Οδησσό

Ο Όλιβερ Σουτς από την άλλη αποφάσισε να φύγει. Έζησε στην Οδησσό για επτά χρόνια με την Ουκρανή σύζυγό του και τον γιο του, ο οποίος ήταν μαθητής της Καρίνα. Ο γιος και η κόρη του βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γερμανία.


 Βομβαρδισμένη πολυκατοικία, Οδησσός Τα ερείπια μιας βομβαρδισμένης πολυκατοικίας στην Οδησσό

«Φυσικά και ανησυχούσαν για εμάς στη Γερμανία . Θα προτιμούσαν να ήμασταν πάλι όλοι μαζί. Οπότε θα πάμε πίσω στη Γερμανία».

Η απόφαση ήταν δύσκολη και για αυτόν. Η Οδησσός είναι ένας μικρός παράδεισος, λέει. Η παραλία απέχει μόλις 300 μέτρα από το σπίτι του. Ελπίζει να επιστρέψει εδώ σύντομα. Γιατί του είναι ξεκάθαρο:

«Να εγκαταλείψεις τελείως την Οδησσό είναι αδύνατον. Αν έχεις μείνει για πολύ καιρό… όχι, δεν είναι δυνατόν».

Μαρκ Ντούγκε

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com