Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ζητά άμεση αποστολή του ΟΗΕ για επίβλεψη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Αρμενία ζήτησε χθες, Σάββατο, την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάσταση της ασφάλειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εν μέσω ενδείξεων ότι μπορεί να αναμένεται η άφιξη βοήθειας στην αποσχισθείσα περιοχή που τελεί υπό μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός.

by Times Newsroom

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε την Τετάρτη κατάπαυση του πυρός αφού ανάγκασε τις αρμενικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αποδεχθούν την πλήρη επιστροφή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, στον αζερικό έλεγχο. Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ δηλώνουν ότι φοβούνται διώξεις αν παραμείνουν.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν το προτιμούν.

“Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ, σύμφωνα με αντίγραφό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σημείωσε επίσης σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την “προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης μετά την σύγκρουση, της επανένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης”.

Η Αρμενία, η οποία υποστηρίζεται παραδοσιακά από τη Ρωσία, έχασε το 2020 πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία, για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Γερεβάν έχει προετοιμάσει χώρους για δεκάδες χιλιάδες Αρμενίους από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων κοντά στα σύνορα, αν και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δηλώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στην περιοχή, με έναν αριθμό δυτικών συμμάχων της Αρμενίας να καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Καθώς χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν μείνει χωρίς τροφή, κομβόι με βοήθεια της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού κατευθυνόταν προς τον θύλακα χθες, Σάββατο, και είναι το πρώτο μετά την στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε πάνω από 50 τόνους τροφίμων και λοιπής βοήθειας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ρωσία η οποία έχει 2.000 κυανόκρανους στην περιοχή ανακοίνωσε ότι βάσει των όρων για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, έξι θωρακισμένα και πάνω από 800 μικρά όπλα, αντιαρματικά όπλα και φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και 22.000 σφαίρες είχαν παραδοθεί ως χθες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επείγουσες συνομιλίες με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την σταθερή υποστήριξή τους στην Αρμενία και στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com