«Νέα εποχή» υπόσχεται ο Μακρόν

Ανακούφιση, περισυλλογή, αλλά και προβληματισμός για το μέλλον επικρατεί στο Παρίσι μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία την Κυριακή.

by Times Newsroom

Όταν θέλει να απομονωθεί για να σκεφθεί ή για να απολαύσει, ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρεται στη Lanterne, την προεδρική κατοικία στις Βερσαλλίες. Εκεί πέρασε τη βραδιά του χθες, μετά τη νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που του κληροδότησε μια Γαλλία χωρισμένη στα δύο. Για πρώτη φορά η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ξεπέρασε το όριο του 40%.

Το 2017 ήταν ακόμη στο 33,9%, δηλαδή κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, η Μαρίν Λεπέν κέρδισε κοντά 8 μονάδες. Οι Γάλλοι του επιρρίπτουν ευθύνες, γιατί δεν ξεχνούν τη μεγάλη του δέσμευση μετά την νίκη του το 2017, ότι: «Οι Γάλλοι δεν θα έχουν πλέον κανέναν λόγο να στραφούν στα ακραία κόμματα». Τα αποτελέσματα όμως διέψευσαν τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Ανακούφιση, αλλά όχι ανεμελιά»

Η Μαρίν Λεπέν

Και η Μαρίν Λεπέν πανηγυρίζει για τα αυξημένα ποσοστά της

Με πρωϊνές δηλώσεις του ο υπουργός οικονομίας Μπρουνο Λεμέρ αναγνώρισε ότι «έχουμε τη χαρά για τη νίκη, όσο και τη σοβαρότητα, καθώς βλέπουμε την άνοδο της Λεπέν. Αισθανόμαστε ανακούφιση αλλά όχι ανεμελιά». Και ο ίδιος ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν σκέπτεται «τη συνέχιση του ίδιου τρόπου διακυβέρνησης» αλλά «θα ξεκινήσει μια νέα εποχή». Πότε, που και πώς, όλοι περιμένουν να μάθουν λεπτομέρειες.

Μακριά από τις Βερσαλλίες η βραδιά δεν ήταν ήρεμη σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Στη Ρεν, την Τουλούζη, τη Ναντ, αλλά και στο Παρίσι πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους με αντιφασιστικά μηνύματα, λέγοντας «ΟΧΙ» στη Λεπέν, αλλά και στον Μακρόν. Έγινε τελικά χρήση δακρυγόνων. Από τους ψηφοφόρους του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις (Ipsos– Sepra), το 42% πέρασε στον Μακρόν, το δε 17% στη Λεπέν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com