Νέα καταγγελία σε βάρος του Μπιλ Κόσμπι: «Με νάρκωσε και μετά με βίασε»

Μία γυναίκα ονόματι Στέισι Πίνκερτον μήνυσε τον κωμικό ηθοποιό Μπιλ Κόσμπι, την NBCUniversal και άλλες εταιρείες την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζοντας ότι ο Κόσμπι την είχε ναρκώσει και βιάσει το 1986. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, 5 ακόμη γυναίκες είχαν υποβάλει παρόμοιες μηνύσεις.

by Times Newsroom

Η Στέισι Πίνκερτον υποστήριξε πως όταν ήταν 21 ετών και δούλευε ως αεροσυνοδός και μοντέλο, ο Κόσμπι της έδωσε ναρκωτικά σε ένα εστιατόριο στο Ιλινόις και την πήγε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Σικάγο. Η μήνυση αναφέρει ότι ο Κόσμπι «πραγματοποίησε αναγκαστική σεξουαλική επαφή» μαζί της, ενώ ήταν ανήμπορη εξαιτίας των ναρκωτικών.

Δημοσίευμα της Marca αναφέρει ότι η Πίνκερτον είχε γνωρίσει τον Κόσμπι στην Νέα Υόρκη. Ο Κόσμπι της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει την καριέρα της και η Πίνκερτον ανέλαβε κάποιο ρόλο σε ένα επεισόδιο του «The Cosby Show» στο NBC, αλλά δεν εμφανίστηκε στο τελικό μοντάζ.

Μήνες μετά την επίθεση, η Πίνκερτον είπε ότι ο Κόσμπι την κάλεσε στην παράστασή του σε ένα θέατρο του Σικάγο, όπου ισχυρίζεται ότι τη φίλησε και την άγγιξε με δύναμη.

«Ο Κόσμπι είχε το ίδιο ή παρόμοιο πρότυπο συμπεριφοράς με τα θύματά του», αναφέρει η αγωγή της Πίνκερτον, «συμπεριλαμβανομένης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόοδο της καριέρας τους, δίνοντάς τους ρόλους στο Cosby Show, χρησιμοποιώντας τις τοποθεσίες γυρισμάτων του ως μέσο πρόσβασης, για να απομονώνει, να παρενοχλεί σεξουαλικά και να επιτίθεται σεξουαλικά σε γυναίκες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά για να ακινητοποιεί τα θύματά του και να προχωρά σε βίαιες σεξουαλικές πράξεις μαζί τους, χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ηθοποιού, Άντριου Ουάιατ, σε ένα e-mail στο Associated Press δήλωσε τα εξής: «Όπως δηλώναμε πάντα και τώρα μπορεί να δει η Αμερική, δεν πρόκειται για δικαιοσύνη για τα θύματα φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά είναι όλα για τα χρήματα. Πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια, καθώς και η κοινή γνώμη, θα ακολουθήσουν τους κανόνες δικαίου και θα απαλλάξουν τον κ. Κόσμπι από αυτές τις υποτιθέμενες κατηγορίες».

Οι εκπρόσωποι των NBCUniversal, Kaufman Astoria Studios και Carsey-Werner Television δεν έχουν απαντήσει ακόμα για την υπόθεση, αφού οι εταιρείες αυτές συμμετείχαν στην παραγωγή του «The Cosby Show», όπως αναφέρει η μήνυση.

Οι αγωγές από την Πίνκερτον και τις άλλες πέντε γυναίκες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προθεσμίας ενός έτους της Νέας Υόρκης για την υποβολή καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικες και για ισχυρισμούς που δεν είχαν παραγραφεί.

Μπιλ Κόσμπι: Οργή για την ακύρωση της καταδίκης του

Ο Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2021, αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια ανακάλεσε την απόφαση που τον έκρινε ένοχο για τη σεξουαλική κακοποίηση της πρώην μπασκετμπολίστριας, Άντρια Κόνσταντ.

Οι δικαστές μίλησαν για παράβαση του «νομοτύπου της διαδικασίας» εκ μέρους των κατηγόρων, ενώ έκαναν λόγο και για λάθος από μεριάς τους, όσον αφορά την απόφαση.

Η αθώωση του Κόσμπι προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από τις γυναίκες που τον είχαν κατηγορήσει για κακοποίηση, από οργανώσεις προστασίας των γυναικών και από διασημότητες, κυρίως από τον χώρο του θεάματος.

«Η απόφαση δεν είναι μόνον απογοητευτική, αλλά και ανησυχητική καθώς ενδέχεται να αποτρέψει μελλοντικά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από το να καταγγείλουν το έγκλημα ή να καταθέσουν στο δικαστήριο εναντίον του κακοποιητή τους», δήλωσε η Άντρια Κόνσταντ, μέσω των δικηγόρων της.

Μια ακόμη γυναίκα που είχε κατηγορήσει τον Κόσμπι για βιασμό, η Πατρίσια Λίρι Στόιερ, σχολίασε στο CNN: «Περισσότερες από 63 από εμάς βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν στο τέλος. Αναρωτιέμαι ποιο ήταν το νόημα αυτού του μαρτυρίου που υπέστην εγώ και η οικογένειά μου, τα τελευταία 43 χρόνια, αν αυτό είναι το αποτέλεσμα».

«Έχω παραλύσει, είμαι σοκαρισμένη και το στομάχι μου είναι κόμπος. Ένα νομικό παραθυράκι μπορεί να ακυρώσει όλα όσα καταθέσαμε τόσες δεκάδες άτομα», είπε μια άλλη κατήγορος του Κόσμπι, η Τζάνις- Μπέικερ Κίνεϊ.

Την οργή της για την απόφαση εξέφρασε και η Ροζάνα Αρκέτ, μια από τις πρώτες γυναίκες που είχαν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για κακοποίηση. Γράφοντας στο Twitter, η Αρκέτ σχολίασε: «Είναι αηδιαστικό. Η καρδιά μου είναι με τις αδελφές μου που επιβίωσαν. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Πολύ λίγες υπήρξαν οι φωνές που υποστήριξαν τον Κόσμπι, όπως η πρώην συμπρωταγωνίστριά του στο Cosby Show, Φιλίσια Ρασάντ. Η ηθοποιός σχολίασε ότι «Ένα φριχτό λάθος διορθώνεται- Η δικαιοσύνη αποκαθίσταται».

Ο ίδιος ο Κόσμπι έγραψε στο Twitter τα εξής: «Ποτέ δεν άλλαξα τη στάση μου γύρω από αυτό το θέμα, ούτε την ιστορία μου. Πάντα υποστήριζα την αθωότητά μου».

Πώς ο Μπιλ Κόσμπι οδηγήθηκε στη φυλακή

Ο Μπιλ Κόσμπι βρισκόταν στη φυλακή από το 2018, έχοντας καταδικαστεί για την νάρκωση και τον βιασμό της Κόνσταντ. Η γυναίκα είχε γνωρίσει τον κωμικό το 2002, όσο η ίδια δούλευε στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ της Πενσιλβάνια. Όπως κατέθεσε αργότερα η Κόνσταντ στο δικαστήριο, ο Κόσμπι της είχε σταθεί για ένα διάστημα σαν «μέντορας», με την ίδια να υφίσταται τεράστιο σοκ όταν, το 2004, εκείνος την νάρκωσε και την μετέφερε στο διαμέρισμά του για να τη βιάσει.

Ο Κόσμπι είχε καταδικασθεί μόνο για τα όσα τον κατηγορούσε η Κόνσταντ, ωστόσο, το 2014-2015 και λίγο μετά την καταγγελία της, πολλές γυναίκες δήλωναν ότι είχαν υποστεί ακριβώς τα ίδια στα χέρια του κωμικού. Δεσμευμένες από τους κανόνες του καταστατικού περιορισμών, οι Αρχές γνώριζαν πως δεν μπορούσαν να επιδιώξουν την εκδίκαση όλων των υποθέσεων και ασχολήθηκαν μόνο με την υπόθεση της Κόνσταντ, μάλιστα λίγο πριν η προθεσμία για το άνοιγμα της υπόθεσης εκπνεύσει.

Η πρώτη δίκη του Κόσμπι το 2017 κατέληξε σε κακοδικία, όταν οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.

Σε μια δεύτερη δίκη, το 2018, μπόρεσαν να καταθέσουν και άλλες γυναίκες πέραν της Κόνσταντ, οι οποίες κατηγόρησα τον Κόσμπι για τον βιασμό τους και συνετέλεσαν στη διαμόρφωση της καταδικαστικής απόφασης που τον έστειλε στη φυλακή.

«Υπάρχει μόνον ένας τρόπος αποκατάστασης της πρότερης τάξης των πραγμάτων όσον αφορά την υπόθεση Κόσμπι και αυτός είναι η απαλλαγή του από οποιαδήποτε κατηγορία», έλεγε το πόρισμα που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια την Τετάρτη. «Οποιαδήποτε περαιτέρω δίωξη βάσει αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να παρεμποδιστεί».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Αμερικανού ποινικολόγου Πίτερ Γκόλντμπεργκερ, που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, οι κατήγοροι θα μπορούσαν να ζητήσουν εκ νέου από το δικαστήριο να αλλάξει την απόφασή του, χωρίς ωστόσο να έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com