«Νερόμυλοι και υδροκίνητοι μηχανισμοί του τόπου μας. Ένα ταξίδι στον κόσμο της υδροκίνησης και του πολιτισμού μας» από την Αρτέον Εκδοτική

by Times Newsroom
Προλογίζουν
  • Αριστοτέλης Τύμπας

Καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στους Νεότερους Χρόνους

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  • Όλγα Δεληγιάννη

Αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠΠΟ,

Μέλος ΕΛΛΕΤ, TICCIH, ERIH, πρόεδρος ΣΥ.ΒΙ.Κ./ΕΛΛΕΤ

 

Το υλικό που παρουσιάζεται εναργέστατα στην έκδοση υποστηρίζει τη γνώση για την παραγωγή και την οικονομία των τόπων όπου λειτουργούσαν οι υδροκίνητες εγκαταστάσεις, τη διαμόρφωση του τοπίου γύρω από αυτές, τα επαγγέλματα που συνδέονταν με τη δημιουργία και τη λειτουργία τους, την τεχνολογία της κίνησης μέσα αλλά και στο περιβάλλον τους και τους στενούς δεσμούς της κοινωνίας με αυτές.

Με την έκδοση αυτή αποκτούμε ένα χρήσιμο εργαλείο σύνδεσης της κλασικής με τη βιομηχανική αρχαιολογία για την τεχνολογία στην Ελλάδα κι ένα πολυεργαλείο προσέγγισης της υδροκίνησης για όσους μελετούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε όλο τον ελληνικό χώρο. Ταυτόχρονα, είναι ένα βιβλίο εμβάθυνσης στην τεχνολογία και στους μηχανισμούς της υδροκίνησης για το σχολείο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την αναγνώριση του τοπίου και της ταυτότητας των τόπων, απαραίτητο για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όλους τους μελετητές των μνημείων και της τοπικής ιστορίας.

 

Λίγα λόγια για τoυς συγγραφείς

Ο Στέλιος Μουζάκης είναι ένας αυθεντικός ερευνητής του πολιτισμού της πατρίδας μας. Με αμέτρητα ταξίδια και επιτόπια έρευνα εδώ και δεκαετίες, έχει κάνει γνωστά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, έχει ασχοληθεί με θέματα του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού, ενώ έχει συμβάλλει και στην αποκατάσταση παραδοσιακών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων. Το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο, είναι πλούσιο και μοναδικό καθώς αριθμεί 30 μονογραφίες και πάνω από 290 άρθρα. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Έχει συνεργαστεί σε συλλογικούς τόμους και σε ιστορικά λεξικογραφικά έργα, έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια ή ομιλίες και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά και διεθνή συνέδρια με πρωτότυπες εισηγήσεις, όπως επίσης και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.
Είναι τακτικό μέλος επιστημονικών εταιρειών ιστορίας, αρχαιολογίας και λαογραφίας, όπως στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (ΕΛΑ), στην Εταιρεία Βυζαντινών Σπουδών, στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αττικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος του 
Center of GreekRussian Historical Research (CE.HI.R), Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικών Μύλων (ΙτΕΜ), μέλος της The International Molinological Society (TIMS) κ.ά. Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης στη Μεγάλη Γενική Εγκυκλοπαίδεια «Υδρία» και στο «Εγκυκλοπαιδικό Προσωπογραφικό Λεξικό Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (ΕΠΛΒΙΠ). Για το έργο του έχει τιμηθεί με διάφορες διακρίσεις και βραβεία.

Ο Στέφανος Νομικός είναι Aρχιτέκτων, Μελετητής Προβιομηχανικής Τεχνολογίας, Συγγραφέας, Συλλέκτης, τ. Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας (ΕΛ.ΕΤ.Ε.), Ιδρυτικό Μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.) και τ. Αντιπρόεδρος της International Molinological Society (TIMSμε εκτεταμένη έρευνα για τους Ανεμόμυλους και τους Νερόμυλους της Ελλάδας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Ο Ανεμόμυλος στις Κυκλάδες» (Δωδώνη. 1993), «Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας» (ΠΙΟΠ Ομίλου Πειραιώς, 1997), «Η Υδροκίνηση στην Προβιομηχανική Ελλάδα» (ΕΤΒΑ, 1997), «Ανεμόμυλοι του Τόπου μας » (Αρτέον Εκδοτική 2018). Επιπλέον είναι δημοσιευμένες περισσότερες από 100 σχετικές μελέτες του, ανακοινώσεις σε συνέδρια όπως και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

Ο Γιώργος Σπέης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Αμερική Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έχει περάσει τη ζωή του ανάμεσα στην Πληροφορική (για βιοπορισμό) και την Eθνογραφία. Έχει κάνει εθνογραφική έρευνα ανά την Ελλάδα, έχει συλλέξει αντικείμενα και συγγράψει διάφορα άρθρα με θέμα τον υλικό πολιτισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και αρκετά βιβλία, όπως: «Τα ξωτικά του τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική 2022), «Ανεμόμυλοι του τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική 2018), «Οι Σιφνιοί της Άνδρου» (Καΐριος Βιβλιοθήκη 2009), «Ένα λιοτρίβι στην Αλόννησο» (Κέδρος 2005), «Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες» (Κέδρος 2005), «Ένας νερόμυλος στην Τζια (Κέδρος 2004) κ.ά. Έχει τιμηθεί με βραβείο από το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και είναι ενεργό μέλος της The International Molinological Society (TIMS).

 


Πληροφορίες έκδοσης
  • Συγγραφείς: Στέλιος Μουζάκης, Στέφανος Νομικός, Γιώργος Σπέης
  • Εικονογράφηση: Αρτέον
  • 88 εικονογραφημένες σελίδες
  • 30 λεπτομερείς αναπαραστάσεις
  • Nερόμυλων & Υδροκίνητων Μηχανισμών
  • Σελίδες: 88
  • Σκληρό Εξώφυλλο
  • ISBN: 978-618-5517-18-2
  • Διάσταση: 28 x 24 εκ.
  • Kατηγορία: Εικονογραφημένη Μελέτη

 

Με την υποστήριξη

ΤΗΕ INTERNATIONAL MOLINOLOGICAL SOCIETY (TIMS)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτική

 

Σχετικά Άρθρα

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή