Newsweek: Διασυνδέσεις τουρκικών εταιρειών με την Χαμάς

Το Newsweek με τίτλο Hamas, Inc.: The Property Empire That Funded Militant Attack on Israel αναφέρεται στις διασυνδέσεις τουρκικών εταιρειών με την Χαμάς.

by Times Newsroom

Πολύ μακριά από τη δυστυχία των κατεστραμμένων κτιρίων της Γάζας και τοποθετημένο σε μικρή απόσταση από το Χρυσό Κέρας, στην πολυσύχναστη Κων/λη, το AG Plaza διαθέτει βεράντες, πισίνες και εμπορικούς χώρους και έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας, που θέλουν να επωφεληθούν από την πανεπιστημιούπολη της πόλης. Ωστόσο, τα δύο μέρη συνδέονται πράγματι μεταξύ τους. Το αστραφτερό έργο στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Τουρκίας κατασκευάστηκε από μια εταιρεία που ελέγχεται από αυτό που το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ περιγράφει ως «παράγοντα της Χαμάς».

Το AG Plaza στην Κωνσταντινούπολη είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς – σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών – αποκαλύπτονται εκτεταμένες νέες διασυνδέσεις μεταξύ εταιρειών και ατόμων που οι ΗΠΑ λένε ότι χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Εξετάζοντας τα επιχειρηματικά αρχεία και διασταυρώνοντάς τα με τους καταλόγους κυρώσεων, η έρευνα του Newsweek δείχνει πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί ορισμένα από τα βασικά στελέχη της για να δημιουργήσει τέτοιες εταιρείες σε όλη τη Μέση Ανατολή και αλλού, για να διευθύνει την οικονομική της αυτοκρατορία – συχνά σε μέρη όπου, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα, μπορεί να βρει σιωπηρή έγκριση για τέτοιες επιχειρήσεις. Περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία και το Σουδάν. Επίσης, η έρευνα του Newsweek μπορεί ακόμη και να αποκαλύψει πώς η ομάδα επεκτείνεται στη Δυτική Ευρώπη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, ενώ η πρωτοφανής αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσει την καταστροφή της Χαμάς, μπορεί να παραλύσει την εκεί μαχητική ομάδα, φαίνεται απίθανο να σταματήσει τη ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Το έργο αυτό -η διακοπή της χρηματοδότησης της Χαμάς στην πηγή- φαίνεται να έχει γίνει επείγουσα προτεραιότητα για την κυβέρνηση Biden, η οποία στις 5 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι προσφέρει αμοιβή έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες, που θα μπορούσαν να διαλύσουν τα οικονομικά θεμέλια της οργάνωσης.

Το πρόγραμμα “Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη” έχει ως στόχο να διαταράξει το ευρύτερο δίκτυο που συντηρεί τη Χαμάς, περιλαμβάνοντας τη στόχευση κάθε πηγής εσόδων, σημαντικών δωρητών, οικονομικών διαμεσολαβητών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διευκολύνουν τις συναλλαγές για την ομάδα.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται επίσης σε επιχειρήσεις ή επενδύσεις που ανήκουν ή ελέγχονται από τη Χαμάς ή τους χρηματοδότες της, καθώς και σε εταιρείες βιτρίνας που εμπλέκονται στην προμήθεια τεχνολογίας διπλής χρήσης και σε εγκληματικά σχέδια που ωφελούν οικονομικά την οργάνωση. Το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει τη δυσκολία στόχευσης αυτής της χρηματοδότησης. Ο ιστός των διασυνδεδεμένων εταιρειών της Χαμάς, ο οποίος έχει επίσης πλουτίσει ανώτερα στελέχη της Χαμάς σε βαθμό αδιανόητο για τον απλό λαό της Γάζας, είναι αξιοσημείωτος ως προς το μέγεθος και την πολυπλοκότητά του.

Το Newsweek διαπίστωσε ότι ένας διαχειριστής επιχειρήσεων από την Υεμένη είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας ακινήτων της Χαμάς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία κατείχε ένα συγκρότημα γραφείων αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι συνιδρυτής μιας συνδεδεμένης με τη Χαμάς, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας, κατέχει το 20% μιας εταιρείας βιτρίνας της Χαμάς στη Σαουδική Αραβία και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου μιας άλλης εταιρείας στο Σουδάν που συνδέεται με τη Χαμάς. Ξεχωριστά, τα αρχεία εταιρειών δείχνουν ότι ένας λογιστής από τη Δυτική Όχθη είναι σε τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές και κτηματομεσιτικές εταιρείες σε τρεις χώρες: Τουρκία, Σουδάν και Σαουδική Αραβία.

Το δίκτυο φαίνεται να διευρύνεται. Ένας πλούσιος Σουδανός επιχειρηματίας που είχε στενούς δεσμούς με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον εκλιπόντα ηγέτη της Αλ Κάιντα, και ο οποίος περιγράφεται από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως “χρηματοδότης της Χαμάς”, ίδρυσε μια εταιρεία που συνδέεται με τη Χαμάς στην Ισπανία τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως δείχνουν τα εταιρικά αρχεία.

Σε ένα δελτίο τύπου στις 24 Μαΐου 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η κατασκευαστική αυτοκρατορία που συνδέεται με τη Χαμάς είχε συνολική αξία 500 εκατομμυρίων δολαρίων και δήλωσε ότι μια δημόσια εισηγμένη τουρκική εταιρεία -η ίδια εταιρεία που ανέπτυξε το AG Plaza στην Κωνσταντινούπολη- ανήκε κατά 75% σε μέλη που συνδέονται με τη Χαμάς το 2018. Ισχυρίστηκε ότι η ίδια εταιρεία σχεδίαζε να αποκρύψει μετοχές αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για ανώτερα στελέχη της Χαμάς το ίδιο έτος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com