Ντοστογιέφσκι – τέσσερα βιβλία του που πρέπει να διαβάσετε

Από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος: Ο Σωσίας, Οι Δαιμονισμένοι, Ο Έφηβος, Το Υπόγειο

by Times Newsroom
  • Fedor Michajlovic Dostojevskij
    Ο ΣΩΣΙΑΣ
  • Τιμή: 12,72 €

Ο Σωσίας, ένα από τα πρώτα έργα του Ντοστογέφσκι, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι απλώς ως δείγμα της επίδρασης που του άσκησε ο Γκόγκολ, αλλά κυρίως ως απάντηση και προαναγγελία της έλευσης του ντοστογεφσκικού λογοτεχνικού κόσμου.
Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί ο κ. Γκολιάντκτιν, ένας εσωστρεφής και μοναχικός κρατικός υπάλληλος που κατακλύζεται συχνά από εμμονές. Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, ο κύριος Γκολιάντκιν συναντά στον δρόμο έναν άνθρωπο ολόιδιο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά μ’ αυτόν. Κατά εξαιρετική σύμπτωση, ο δίδυμος του έχει το ίδιο επίθετο και μόλις προσελήφθη στην ίδια κρατική υπηρεσία!
Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια συνάντηση φέρνει αναστάτωση στον ήρωά μας. Πώς βρέθηκε κάποιος σαν αυτόν μπροστά του; Να πρόκειται για ένα κακόγουστο αστείο εις βάρος του; Κι αν ναι, από ποιους και με ποιο σκοπό;
Μήπως απλά η μοίρα τον έσπρωξε στον δρόμο του, για να χτίσει μαζί του μια σχέση αληθινής, εγκάρδιας φιλίας;
Αν εμείς συναντούσαμετον σωσία μας, πώς θα αντιδρούσαμε; Πόσοι όμοιοι μ’ εμάς χωράνε στη ζωή μας, ειδικά όταν εκείνοι είναι μια πιο ευνοούμενη από την κοινωνία εκδοχή του εαυτού μας;

  • Fedor Michajlovic Dostojevskij
    Οι δαιμονισμένοι
  • Τιμή: 17,25 €

Τη βασική πλοκή για τους “Δαιμονισμένους” ο Ντοστογιέφσκι την εμπνεύστηκε από ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα στις εφημερίδες σχετικά με τη δολοφονία ενός φοιτητή στη Μόσχα από επαναστάτες συμφοιτητές του που υποπτεύονταν ότι θα τους πρόδιδε. Μέσα από μια έντονη πλοκή, γεμάτη δραματικά επεισόδια, οι συνωμότες επαναστάτες σατιρίζονται ως ανόητοι και ελεεινοί άνθρωποι.Στο έργο κυριαρχεί η μορφή του αινιγματικού Σταβρόγκιν, η δύναμη της προσωπικότητας του οποίου μαγνητίζει και επηρεάζει όλους τους άλλους συνωμότες. Και σ’ αυτό το έργο αυτό ο Ντοστογέφσκι εκφράζει τις σημαντικές φιλοσοφικές, κοινωνικές και και ηθικές αντιλήψεις του.

  • Fedor Michajlovic Dostojevskij
    Ο έφηβος
  • Τιμή: 18,22 €

“Ο Έφηβος” (1875) είναι μια από τις μεγαλειώδεις δημιουργίες του διάσημου Ρώσου μυθιστοριογράφου. Είναι οι εκμυστηρεύσεις ενός νόθου γιου, του Αρκάντι Ντολγκορούκι, που περιγράφει τις περιπέτειες που έζησε στην Αγία Πετρούπολη, προσπαθώντας να κερδίσει τη στοργή του πατέρα του Βιερσίλοφ. Ο Βιερσίλοφ είναι διχασμένη προσωπικότητα και στο πρόσωπο του ο Ντοστογέφσκι εκφράζει προσφιλείς του πεποιθήσεις, όπως ότι ο Ρώσος είναι ο μοναδικός οικουμενικός άνθρωπος, ενώ ο Ευρωπαίος διανοούμενος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής εξαιτίας του υλισμού του και της άρνησης του Χριστού.Ο ίδιος έλεγε γι’ αυτό το μυθιστόρημα: “Υπάρχουν τέσσερα μυθιστορήματα μέσα στον ‘Έφηβο'”.

  • Fedor Michajlovic Dostojevskij
    Το υπόγειο
  • Τιμή: 8,63 €

“… Το Υπόγειο είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά έργα όχι μονάχα της ρωσικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Διαβάζοντας το νομίζεις πως δεν πατάς πια στέρεα στο χώμα, αλλά πως πέφτεις σε καμιά άπατη άβυσσο. Αισθάνεσαι την ευθυμία του πετάγματος, τον τρόμο και τη φρίκη του κενού”.(Λέων Σεστόφ)

Εκδοτικός Οίκος Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος
Σταδίου 5, 10562 Αθήνα
Τηλ.: 2103231525
www.sizacharopoulos.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com