Ντράγκι: Στηρίζουμε δυναμικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τι είπε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Φινλανδή πρωθυπουργό

by Times Newsroom

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε σήμερα με τη Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μάριν, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι. «Η Ιταλία στηρίζει δυναμικά το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απειλή σε βάρος της ασφάλειάς μας» υπογράμμισε ο Ντράγκι. Πρόσθεσε, δε, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία και ότι «η Ιταλία θα στηρίξει τόσο τη Σουηδία, όσο και τη Φινλανδία, κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο».

Από την πλευρά της, η Φινλανδή πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της προσέφερε ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να στηρίξει νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για μείωση των εσόδων της Μόσχας στον ενεργειακό τομέα.

«Η Ρωσία θέλει να περιορίσει την ελευθερία άλλων κρατών και η χώρα μας θέλει να προστατευθεί η δική της ελευθερία, όπως και ολόκληρης της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό το κοινοβούλιό μας, σχεδόν ομόφωνα, ψήφισε υπέρ του αιτήματος ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τη Συμμαχία και την ασφάλειά μας. Μαζί με τη Σουηδία θα συμβάλουμε στην ασφάλεια στη Βαλτική και στο σύνολο της Βόρειας Ευρώπης» πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. «Ο στρατός μας είναι ισχυρός και σύγχρονος, είμαστε ευγνώμονες στην Ιταλία για τη στήριξή της» είπε η Σάνα Μάριν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε και πάλι υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, υπέρ της έγκρισης νέων ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει και να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Όσο για τη σημερινή απόφαση της Ρωσίας να απελάσει 24 Ιταλούς διπλωμάτες, τόνισε ότι «είναι σαφώς μια εχθρική πράξη, αλλά η επικοινωνία, δια της διπλωματικής οδού, δεν πρέπει να σταματήσει».

Η Φινλανδή πρωθυπουργός, τέλος, δήλωσε ότι κύρια προτεραιότητα, σε αυτή τη φάση, είναι η όσο γίνεται πιο σύντομη επικύρωση της ένταξης της χώρας της στην Ατλαντική Συμμαχία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή