Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας «καλός καρκίνος»;

by Times Newsroom

Δεν είναι ένας «καλός καρκίνος». «Μια συχνή παρανόηση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ότι είναι συχνά ονομάζεται “καλός καρκίνος”, επειδή η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι εξαιρετική», λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης. Αυτό υπονομεύει τη σοβαρότητα της νόσου και δεν είναι απολύτως αληθές. Ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι ‘’καλός καρκίνος’’ όταν διαγνωστεί έγκαιρα, διαφορετικά ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Επίσης οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία για όλη τους τη ζωή. Όταν οι κλινικοί γιατροί διαγνώσουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς, είναι μια ευκαιρία για να μεταβιβάσουν τα μηνύματα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ασθενείς να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους. Ενώ οι περισσότεροι ασθενείς μετά από σωστή και εξατομικευμένη θεραπεία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, για ορισμένους ασθενείς υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος για υποτροπή. Όλοι  αυτοί οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την υγεία τους.

“Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σημαντική, διότι η νόσος είναι θεραπεύσιμη συνήθως όταν διαγνωσθεί έγκαιρα…”

Ωστόσο, ορισμένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι πιο επιθετικοί και δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, αυτό καταδεικνύει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Οι γιατροί μπορούν να διενεργούν μια ψηλάφηση του λαιμού των ασθενών τους, που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά και αυτή η σύντομη εξέταση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

«Οι γιατροί μπορούν να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ελέγχονται τακτικά για όζους του θυρεοειδούς,» λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης. «Όταν τεθεί διάγνωση για καρκίνο του θυρεοειδή,  είτε σε εσάς είτε σε ένα φίλο, ή μέλος της οικογένειας σας, για να βοηθηθείτε εσείς ή εκείνοι μπορείτε να έρθετε σε εμάς ή να τους φέρετε, για να κατανοήσουν την σοβαρότητα της διάγνωση και να ακούσετε οδηγίες σχετικά με το τι θα κάνουμε στη συνέχεια.»

 

  • Ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του θυρεοειδή

Το Πρότυπο Χειρουργικό Κέντρο Πειραιά σας παρέχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό που ακόμη και οι γιατροί μπορούν να λάβουν δωρεάν για την ευαισθητοποίηση των ασθενών τους. Ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης συνιστά να χρησιμοποιούν αυτό το υλικό ακόμη και οι γιατροί για να βοηθούν τους ασθενείς τους στο ταξίδι της αποκατάστασης της υγείας τους, όταν αυτό χρειάζεται.

«Αυτού του είδους οι πληροφορίες βοηθούν τους ασθενείς αλλά και αυτούς που τους φροντίζουν, να μάθουν για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και για το τι να περιμένουν…» λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.

«Οι γιατροί πρέπει να τονίζουν ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς απαιτεί από την ιατρική κοινότητα μια φροντίδα που είναι παρόμοια με εκείνη που απαιτείται για άλλες χρόνιες ασθένειες. Αυτή η φροντίδα θα βοηθήσει τους ασθενείς, να λαμβάνουν τα χάπια αντικατάστασης των ορμονών του θυρεοειδούς μετά από την χειρουργική αφαίρεση του αδένα, όπως χρειάζεται, να κάνουν τον ενδεδειγμένο έλεγχο που απαιτείται και να διατηρήσουν την σωστή επικοινωνία με τους γιατρούς τους.»

Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης καλεί όλους τους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών ιατρών να βοηθούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδή και να συστήνουν στους ασθενείς τους τη σημασία της διενέργειας ελέγχου του λαιμού τους κατά τον ετήσιο προληπτικό τους έλεγχο.

«Θα δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ασθενείς να κατανοούν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όταν χρειάζεται, καθώς και την ανάγκη για δια βίου παρακολούθηση και εκπαίδευση για τον συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο του θυρεοειδή» λέει ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης.


Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης – Γενικός χειρουργός/ χειρουργός θυρεοειδούς. Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων.

(Πηγή: https://tsirigotakis.gr/)

[email protected]

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή