Ο πόλεμος συγκλονίζει και τον κόσμο της τέχνης

Από τη Eurovision μέχρι τα Μπολσόι, ο κόσμος της τέχνης αντιδρά με πολλούς τρόπους στον πόλεμο. Διακοπή συνεργασιών, ακυρώσεις συναυλιών, αποχή από φεστιβάλ.

by Times Newsroom

Οι όπερες σταματούν να συνεργάζονται με τη σοπράνο Άννα Νετρέμπκο

Η Μετροπόλιταν Όπερα στη Νέα Υόρκη και η Κρατική Όπερα του Βερολίνου τερματίζουν τη συνεργασία τους με τη Ρωσίδα σταρ της όπερας Άννα Νετρέμπκο. Σύμφωνα με την Όπερα στη Νέα Υόρκη, είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στην ιστορία της όπερας αλλά «αν ο Πούτιν σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία δεν υπάρχει άλλος τρόπος». Η Νετρέμπκο δεν έχει αποστασιοποιηθεί από τις ενέργειες του Πούτιν.

Η Disney θα αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Στην αρχή η Disney είχε απλώς ανακοινώσει ότι δεν θα φέρνει πλέον ταινίες στους ρωσικούς κινηματογράφους. Ο όμιλος σταματά τώρα όλες τις δραστηριότητές του στους τηλεοπτικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ τηλεοπτικού περιεχομένου, έως τις επιχειρήσεις αδειοδότησης και τις κρουαζιέρες.

Οι Κάννες αποκλείουν ρωσικές αντιπροσωπείες

Το Φεστιβάλ Καννών αποφάσισε να μη δέχεται «επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες» ή πρόσωπα προσκείμενα στην κυβέρνηση. Αρκετά φεστιβάλ κινηματογράφου, συμπεριλαμβανομένων της Γλασκώβης και της Στοκχόλμης, αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο. Το Λοκάρνο, από την άλλη, δεν έχει ακόμη υιοθετήσει το μποϊκοτάζ.

Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU), η οποία διοργανώνει την Eurovision, δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι “δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, μια ρωσική συμμετοχή θα δυσφημούσε τον φετινό διαγωνισμό”.

Οι όπερες αναστέλλουν τη συνεργασία με τα Μπολσόι

Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε για την καλοκαιρινή σεζόν τη συνεργασία με τα Μπαλέτα Μπολσόι. Η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης αφαιρεί επίσης την παραγωγή Λοενγκρίν, μια συμπαραγωγή με τα Μπολσόι. Ο Βλαντιμίρ Ουρίν, διευθυντής των Μπολσόι, θεωρούνταν στο παρελθόν υποστηρικτής του Πούτιν. Τώρα είναι ένας από τους υπογράφοντες ανοιχτή επιστολή κατά του πολέμου.

Οι Ρώσοι καλλιτέχνες αποσύρονται από την Μπιενάλε της Βενετίας

Δεν είναι πάντα οι διοργανωτές που αντιδρούν. Στην Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία ξεκινά στις 23 Απριλίου 2022, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες και οι επιμελητές της ρωσικής έκθεσης παραιτήθηκαν. Στο Instagram εξήγησαν ότι «το ρωσικό περίπτερο θα παραμείνει κλειστό». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία αμάχων από ρουκέτες και την καταπίεση των αντιπάλων του πολέμου στη Ρωσία.

Τα μουσεία αποστασιοποιούνται από τους Ρώσους

Μετά από έκκληση στα πολιτιστικά ιδρύματα να απομακρύνουν συμμάχους του Πούτιν από τα εποπτικά συμβούλιά τους, διάφορα μουσεία διέκοψαν συνεργασίες με Ρώσους επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τους New York Times, ο δισεκατομμυριούχος Βλαντιμίρ Ποτάνιν έφυγε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Γκουγκενχάιμ.

Tο Χόλιγουντ σταματά τις κινηματογραφικές ταινίες στη Ρωσία

Μετά τη Disney, η Warner Bros., η Sony, η Paramount Pictures και η Universal αποφάσισαν επίσης να μην κυκλοφορήσουν οι ταινίες τους στους ρωσικούς κινηματογράφους.

Ακυρώθηκαν οι συναυλίες στη Ρωσία

«Ουκρανία, σου συμπαραστεκόμαστε, όπως και σε όλους στη Ρωσία που αντιτίθενται σε αυτή τη βάναυση πράξη», δήλωσε ο Νικ Κέιβ. Ακύρωσε τις συναυλίες του στη Ρωσία για το καλοκαίρι, μαζί με πολλά άλλα συγκροτήματα, όπως οι Franz Ferdinand, The Killers, Iggy Pop. Ο δημοφιλής Ρώσος ράπερ Oxxxymiron ακύρωσε επίσης τις εμφανίσεις του στη Ρωσία και κάλεσε σε ένα αντιπολεμικό κίνημα.

Πηγή:  Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com