Oι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών σημειώνουν και πάλι ανάπτυξη

Οι παγκόσμιες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5%, συνοδευόμενες από την αύξηση κατά 11,6% στην πολιτεία.

by Times Newsroom

Οι αγορές πολυτελών ειδών είναι ασταθείς επενδύσεις, και τα ακριβά ρολόγια δεν αποφεύγουν τους κλυδωνισμούς. Αφού γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών σημειώνουν και πάλι ανάπτυξη, κυρίως χάρη στους αντιπροσώπους των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο, ο κλάδος είδε τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 4,5% παγκοσμίως, παίρνοντας ώθηση από την εντυπωσιακή αύξηση σε διψήφιο ποσοστό της τάξης του 11,6% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Παρασκευή η WatchPro. Έχει προηγηθεί μια τεράστια πτώση της τάξης του 16,7% τον Μάρτιο και μια μικρότερη κατά 2,1% τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, η ώθηση της προσφοράς δεν σημαίνει ότι η ελβετική βιομηχανία ρολογιών βλέπει αμείωτη ανάπτυξη, ακόμη και στις ΗΠΑ. Τον Μάρτιο, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 16,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Luxury Watch Barometer που αναφέρει η WatchPro, ενώ η αξία του αποθέματος σε αμερικανικά καταστήματα εκτινάχθηκε 8% τον ίδιο μήνα, υποδεικνύοντας ότι η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και καιρό.

Συνολικά, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών μειώθηκαν κατά 2,6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο το 2023, αλλά ακόμη και αυτή η πρόσφατη πτώση δείχνει μια σταθερή τάση. 

Πτώση σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

Ενώ τα τελευταία χρόνια η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ήταν δύο από τις μεγαλύτερες αγορές για τα ελβετικά ρολόγια, η πρωτιά πλέον πέρασε στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές στην Αμερική από τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε η WatchPro.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η Κίνα εισήγαγε ελβετικά ρολόγια αξίας 812 εκατ. δολ., ενώ το Χονγκ Κονγκ 738 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η πρόσφατη αλλαγή είναι έκπληξη, δεδομένου του πού κατευθύνονταν οι αγορές πολυτελείας της Κίνας πριν από ένα χρόνο, σημειώνει το Robb Report.

Και, παρόλο που η Κίνα παρουσίασε πτώση στις εξαγωγές τον περασμένο μήνα, 15 από τις 20 κορυφαίες αγορές είδαν τις εισαγωγές ελβετικών ρολογιών να αυξάνονται. Αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών είναι η Ιαπωνία, όπου οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,6%. Η αγορά εκεί τα πάει πολύ καλά τελευταία, σχολίασε η WatchPro, επειδή ένα αποδυναμωμένο γιεν σημαίνει ότι τα πολυτελή είδη είναι πιο προσιτά για τους τουρίστες που θέλουν να ψωνίσουν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.

Συνολικά, η ελβετική βιομηχανία ρολογιών βιώνει αστάθεια επί δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2023, οι εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Και τον Δεκέμβριο, οι παγκόσμιες εξαγωγές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τουλάχιστον ένα χρόνο. Ωστόσο, το 2023 οι εξαγωγές ρολογιών της Ελβετίας έφτασαν το ρεκόρ των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θα φθηνήνουν τα Rolex;

Η αυξανόμενη προσφορά ελβετικών ρολογιών θα επηρεάσει την ικανότητά μας να αποκτούμε τα πιο πρόσφατα μοντέλα Rolex; Είναι πιθανό ότι οι χρόνοι αναμονής θα μπορούσαν να μειωθούν για ορισμένα μοντέλα.

Από τον Δεκέμβριο, ο κλάδος έχει ανακάμψει, με τις εξαγωγές να αυξάνονται τον Ιανουάριο πριν υποχωρήσουν ξανά, αυξανόμενες τελικά ελαφρά τον Απρίλιο. Όμως, καθώς η ζήτηση για ρολόγια πολυτελείας μειώνεται, ορισμένοι μπορεί να ανησυχούν ότι οι ωρολογοποιοί δεν φρενάρουν την παραγωγή όσο θα μπορούσαν, ή όσο θα έπρεπε, εξήγησε η WatchPro.

Σε μια εποχή οικονομικής αστάθειας, φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζονται ένα ακόμη Rolex αυτήν τη στιγμή. Ή ίσως είναι απλώς ότι όσοι στράφηκαν στα ρολόγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορούν και πάλι να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε άλλες εμπειρίες πολυτέλειας, όπως ταξίδια και φαγητό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com