Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το υπερηφαίστειο της Ιταλίας Campi Flegrei – Μπορεί να εκραγεί μετά από 485 χρόνια

Στη περιοχή μένουν περίπου 360.000 άνθρωποι

by Times Newsroom

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για το υπερηφαίστειο της Ιταλίας Campi Flegrei, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγεί για πρώτη φορά μετά από 485 χρόνια.

Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι βρίσκεται περίπου εννέα μίλια (14,5 χλμ.) δυτικά της Νάπολης και είναι ένα από τα λίγα ενεργά υπερηφαίστεια στον κόσμο.

Περίπου 360.000 άνθρωποι ζουν στο Campi Flegrei και μπορεί να χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή εάν οι ειδικοί θεωρήσουν ότι κινδυνεύει άμεσα από έκρηξη, αν και οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι θα συμβεί σύντομα.

Όταν το ηφαίστειο τελικά εκραγεί, είναι πιθανό να είναι συγκρίσιμο σε μέγεθος με την έκρηξη του Βεζούβιου που κατέστρεψε τις πόλεις της Πομπηίας και του Ερκουλάνουμ το 79 μ.Χ.

Η μελέτη διεξήχθη από ειδικούς στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ιταλίας για τη Γεωφυσική και την Ηφαιστειολογία (INGV) και το University College του Λονδίνου (UCL).

«Είναι φυσικό αποτέλεσμα όταν το ηφαίστειο τεντώνεται καθώς η πίεση συσσωρεύεται υπόγεια», είπε ο καθηγητής Kilburn στο MailOnline. «Μόλις συμβεί ρήξη, θα είναι ευκολότερο για τα ηφαιστειακά υγρά να διαφύγουν.

Σημειώνεται, ότι το Campi Flegrei (ή «φλεγόμενα πεδία») ορίζεται ως υπερηφαίστειο επειδή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει έκρηξη μεγέθους οκτώ βαθμών, ικανή να εκκενώσει περισσότερα από 200 κυβικά μίλια υλικού.

Άνθρωποι ζουν στην περιοχή και θα κινδύνευαν εάν το ηφαίστειο εκραγεί ξανά και εκτοξεύσει «πυροκλαστικά ρεύματα» – θερμές και ταχέως κινούμενες ροές αερίου και στερεοποιημένα σωματίδια λάβας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com