Οι επιθέσεις σε κωδικούς πρόσβασης αυξήθηκαν κατά 74% ανά δευτερόλεπτο

Οι απαιτήσεις λύτρων υπερδιπλασιάστηκαν παράλληλα με τη ραγδαία διεξαγωγή ψηφιακών επιθέσεων

by Times Newsroom

Σε μια από τις πλέον επικερδείς παράνομες δραστηριότητες εξελίσσεται το ηλεκτρονικό έγκλημα. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των εκτιμώμενων επιθέσεων σε κωδικούς πρόσβασης ανά δευτερόλεπτο αυξήθηκε κατά 74%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε η καταβολή λύτρων ως αποτέλεσμα των ηλεκτρονικών επιθέσεων ransomware.

Ταυτόχρονα, το ψηφιακό έγκλημα πλήττει όλο και πιο συστηματικά κρίσιμες κρατικές υποδομές, με τον κλιμακούμενο αυταρχισμό ορισμένων ηγετών να οδηγεί σε αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κυρίαρχων κρατών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι κυβερνοεπιθέσεις, που στόχευαν σε κρίσιμες κρατικές υποδομές, αυξήθηκαν από 20% σε 40% του συνόλου των επιθέσεων που πραγματοποιούνται σε κρατικό επίπεδο. Αυτή η αύξηση αποδίδεται, κυρίως, σε ενέργειες της Ρωσίας, που είχαν στόχο να  εξουδετερώσουν κρίσιμες ψηφιακές υποδομές στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία φαίνεται να επιτάχυνε τις προσπάθειες της να επιτεθεί σε εταιρείες πληροφορικής, ώστε να αποσπάσει πληροφορίες για κυβερνητικούς πελάτες αυτών των εταιρειών, μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Το 90% των ρωσικών επιθέσεων, που εντοπίστηκαν τον περασμένο χρόνο, στόχευαν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ το 48% αυτών των επιθέσεων επικεντρώθηκαν σε εταιρείες πληροφορικής, που εδρεύουν σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Συνολικά, το 2021 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υβριδικές γεωπολιτικές συγκρούσεις, σημαντική αύξηση του κυβερνοεγκλήματος, οργανωμένες επιθέσεις “fake news”, με στόχο τον επηρεασμό της διεθνούς κοινής γνώμης. Το είδος, την κλίμακα, αλλά και την κλιμακούμενη ένταση των νέων ψηφιακών απειλών, καταγράφει το Digital Defense Report 2022 της Microsoft για το 2021.

Απαιτήσεις για λύτρα

Σημαντική αύξηση καταγράφηκε και σε μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί τη σημαντικότερη “ευκαιρία” για τους κυβερνοεγκληματίες, από τις αρχές Μαρτίου 2022.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Microsoft καταγράφουν εντυπωσιακή εξάπλωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που υποδύονται νόμιμους οργανισμούς και ζητούν δωρεές κρυπτονομισμάτων Bitcoin και Ethereum για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς πολίτες.

Το Digital Defense Report 2022 αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι “επιχειρήσεις επιρροής στον κυβερνοχώρο” – με τα γνωστά fake news – αποτελούν μια πρακτική, που υιοθετείται από όλο και περισσότερα κράτη, τα οποία τις εφαρμόζουν για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, να δυσφημίσουν αντιπάλους και να προκαλέσουν πόλωση.

Επιπλέον, φορείς χειραγώγησης, χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά Μέσα, μαζί με το διαδίκτυο και τα social media, για να αυξήσουν το εύρος, την κλίμακα, την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπο των καμπανιών στο παγκόσμιο οικοσύστημα πληροφοριών.

Την περασμένη χρονιά, η Ρωσία μεταχειρίστηκε αυτές τις πρακτικές στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου στην Ουκρανία, ενώ άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν, ανέπτυξαν προπαγανδιστικές εκστρατείες μέσω των social media, ώστε να διευρύνουν την παγκόσμια επιρροή τους.

Χτίζοντας άμυνες

Οι ορθές πρακτικές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο παραμένουν η καλύτερη άμυνα, ενώ το cloud αποτελεί την πιο ασφαλή λύση έναντι των κυβερνοεπιθέσεων επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Όπως σημειώνεται, η πλειονότητα των επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη χρήση ορθών πρακτικών κυβερνοασφάλειας. Ο έλεγχος ταυτοποίησης πολλαπλών παραγόντων, οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και η χρήση σύγχρονων λύσεων ασφαλείας από κορυφαίους παρόχους, είναι σημαντικά βήματα ελέγχου για κάθε μεμονωμένο χρήστη.

Σε επίπεδο οργανισμών, η μέση επιχείρηση διαθέτει 3.500 συνδεδεμένες συσκευές, που δεν προστατεύονται επαρκώς. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν ευάλωτα περιβάλλοντα για να αποκτήσουν πρόσβαση, να πραγματοποιήσουν επιτήρηση και να επιφέρουν μέχρι και ολέθριες συνέπειες στα συστήματα των εταιρειών.

“Ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός και το cloud, προσφέρουν πλέον cloudnative ασφάλεια δικτύου για την προστασία των ψηφιακών στοιχείων των επιχειρήσεων, που προτείνεται ως η ασφαλέστερη λύση απέναντι σε τέτοιες απειλές”, αναφέρει το σχετικό report.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com