Οι ΗΠΑ ζητούν «αποκλιμάκωση» των εχθροπραξιών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν…

...οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «βαθιά ανήσυχη» για τις νέες μάχες δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες ξέσπασαν στον διεκδικούμενο θύλακο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Καλούμε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν αρκετές θέσεις και κατέστρεψαν στόχους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου στις εχθροπραξίες με τις δυνάμεις της Αρμενίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στον ορεινό θύλακα εγείρει φόβους πως ο πόλεμος θα ξαναρχίσει.

Η διένεξη για τον έλεγχο της περιοχής, που ελέγχουν από τα χρόνια του 1990 Αρμένιοι, κλιμακώθηκε ξανά το φθινόπωρο του 2020, όταν ξέσπασε πόλεμος διάρκειας 44 ημερών κατά τη διάρκεια του οποίου οι αζερικές δυνάμεις κυρίευσαν αρκετούς τομείς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πρόσφατα να εργαστούν για την εφαρμογή ειρηνευτικού σχεδίου, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση της Ρωσίας· όμως Μπακού και Γερεβάν αλληλοκατηγορούνται συχνά για παραβιάσεις της εκεχειρίας κατά μήκος των συνόρων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή