Οι μακάκες επιτίθενται στην Ταϊλάνδη

Τουλάχιστον 3.500 μαϊμούδες έχουν κάνει «επιδρομή» σε πόλη της κεντρικής Ταϊλάνδης με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο ενώ πολλοί κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους.

by Times Newsroom

Οι μακάκοι σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», είχαν επιθετικές διαθέσεις, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή κοντεύουν να αναλάβουν τον έλεγχο οι μαϊμούδες. Ήδη ντόπιοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να κλειστούν έντρομοι στα σπίτια τους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατευτούν από τους μακάκους. «Ζούμε σε ένα κλουβί, αλλά οι μαιμούδες είναι έξω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η κάτοικος της περιοχής Λόπμπουρι Kuljira Taechawattanawanna.

Η κεντρική επαρχία της Ταιλάνδης αναγκάστηκε να δημιουργήσει πολλές απαγορευμένες ζώνες σε όλη την πόλη, καθώς ορισμένες από αυτές, έχουν καταληφθεί από αντιμαχόμενες συμμορίες μαϊμούδων.

Αρχικά, οι ντόπιοι προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά τα ζώα παρέχοντάς τους junk food (πρόχειρο φαγητό), αλλά αυτό το σχέδιο απέτυχε κάνοντας τους μακάκους ακόμα πιο βίαιους. Πολλοί έδιναν στις μαϊμούδες γλυκά, ανθρακούχα ποτά και λιχουδιές με δημητριακά και ζάχαρη που είναι γνωστό ότι καθιστά πιο υπερκινητικές και σεξουαλικά ενεργές.

«Τα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των μαϊμούδων και να ενισχύσουν την αναπαραγωγή τους», λέει ο Σάτιπονγκ Καμταπτιμ, από το Τμήμα Εθνικών Πάρκων της χώρας. Οι μαϊμούδες έχουν ήδη την ικανότητα να αναπαράγονται δύο φορές το χρόνο και η πρόσληψη ζάχαρης ενίσχυσε την τάση αυτή. Πάντως, πριν από την πανδημία της νόσου Covid, μαϊμούδες και άνθρωποι ζούσαν αρμονικά στην πόλη – οι μακάκοι προσέλκυαν τουρίστες στην πόλη με τους τουρίστες να αγοράζουν μπανάνες για να ταΐσουν τα ζώα και να ποζάρουν μαζί τους. Αλλά αυτή η ισορροπία γρήγορα κατέρρευσε όταν τα lockdown σταμάτησαν τη σταθερή ροή του τουρισμού, αφήνοντας τους μακάκους απελπισμένους για μια νέα πηγή τροφής.

«Οι μαϊμούδες είναι πιο πεινασμένες και επιθετικές από πριν», δήλωσε στην εφημερίδα «Guardian» ο Σομσάκσρι Τζάνον, πωλητής υπαίθριας αγοράς. «Παίρνουν ό,τι μπορούν. Χτένα, καθρέφτη. Αν αφήσω το φαγητό χωρίς επίβλεψη κλέβουν και το φαγητό».«Έχουν συνηθίσει τόσο πολύ να τους ταΐζουν οι τουρίστες», δήλωσε στο Reuters ο Σουπακάρν Κάεβτσοτ, κτηνίατρος στο επάγγελμα. «Με την αποχώρηση των τουριστών, έχουν γίνει πιο επιθετικοί, πολεμώντας τους ανθρώπους για να φάνε έτσι ώστε να επιβιώσουν», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή