ΟΗΕ: «Βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στο Αιγαίο – Χάθηκαν 3 μικρά κορίτσια

Στο ναυάγιο βορειοανατολικά της Χίου, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε τρία παιδιά, αναφέρθηκε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

by Times Newsroom

«Οι συνάδελφοί μας στην υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) είναι βαθιά θλιμμένοι για την είδηση του ναυαγίου στο Αιγαίο, στο οποίο αναφέρθηκε ο θάνατος τριών νεαρών κοριτσιών, ηλικίας 5 έως 10 ετών, ανοιχτά της Χίου στην Ελλάδα. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι σημειώθηκε άλλο ένα τρομερό ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα (Ιταλία), όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατος εννέα ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι πρόκειται για «υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα χέρια των λαθρεμπόρων καθώς αναζητούν καλύτερη ζωή».

Χίος: Ανείπωτη τραγωδία με τρία κοριτσάκια – Ανασύρθηκαν νεκρά από ναυάγιο

Η μητέρα των κοριτσιών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των διασωθέντων, δήλωσε στις Αρχές ότι τα παιδιά είναι νεκρά.

Σε τραγωδία κατέληξε το ναυάγιο που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης (10/4) στην περιοχή Πάρπαντα Καρδαμύλων, με τρία κοριτσάκια ηλικίας 5,7 και 10 ετών να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η μητέρα των κοριτσιών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των διασωθέντων, δήλωσε νωρίτερα στις Αρχές ότι τα παιδιά είναι νεκρά.

Χίος: Ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου

Σύμφωνα με το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ, από την επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών διασώθηκαν 16 άτομα, ανάμεσά τους, 4 γυναίκες και 8 παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι βρέφος 30 ημερών.

Τουλάχιστον 3 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Χίου. Όλοι οι διασωθέντες δηλώνουν Αφγανικής υπηκοότητας. Άλλοι τρεις εντοπίστηκαν το προηγούμενο βράδυ και ήταν εκείνοι που έδωσαν πληροφορίες για το ναυάγιο. Όπως είπαν, είχαν φτάσει περπατώντας κοντά στην πόλη της Χίου, ενώ ανέφεραν ότι βρίσκονται εκεί τουλάχιστον από την προηγούμενη ημέρα.

Η επιχείρηση αναζήτησης επιζώντων συνεχίζεται αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι επέβαιναν 27 άτομα στη βάρκα. Η περιοχή είναι δύσβατη και η επιχείρηση γίνεται μόνο από την θαλάσσια περιοχή. Κάτοικοι της περιοχής πήγαν στο λιμάνι των Καρδαμύλων και έφεραν τρόφιμα, νερά και ρούχα.

Στην επιχείρηση συνέδραμαν στελέχη του λιμενικού και από τους σταθμούς Καρδαμύλων και Οινουσσών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, ιατρικό προσωπικό από το πολυιατρείο των Καρδαμύλων και το ΕΚΑΒ.

Το σκάφος δεν έχει εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που κάνει τους αρμόδιους να εξετάζουν το ενδεχόμενο ο διακινητής να τους άφησε και να έφυγε.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για εντοπισμό άλλης ομάδας 23 προσφύγων-μεταναστών στη θέση Πυργιά Καρδαμύλων.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com