Ορέστης Μακρής (1898 – 1975) Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας

Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο σε ομώνυμη ταινία.

by Times Newsroom

Ο Ορέστης Μακρής (Χαλκίδα, 30 Σεπτεμβρίου 1898 – Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 1975) ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας.

Τελείωσε το Ωδείο Αθηνών και εμφανίσθηκε στη σκηνή πρώτα ως τενόρος στο θίασο Ροζαλίας Νίκα το 1925, κατόπιν στον θίασο του Ιωάννη Παπαϊωάννου και αργότερα μεταπήδησε στο είδος των κωμικών ρόλων. Το 1939 συνέπραξε με το θίασο Νίκου Μηλιάδη – Κυριάκου Μαυρέα. Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων. Ανεπανάληπτη ήταν η απόδοσή του στο τύπο του «μεθύστακα», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο. Τον τύπο αυτόν μετέφερε αργότερα και στον κινηματογράφο σε ομώνυμη ταινία.

Το 1955 απέδωσε τόσο αληθινά τον χαρακτήρα του μισητού ιδιοκτήτη που έγινε αποδέκτης ευτράπελου επεισοδίου σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας θεωρούμενος ως πραγματικός ιδιοκτήτης. Συμμετείχε σε περίπου σαράντα ταινίες παίζοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως του μεθυσμένου, του άστοργου, του ανάποδου μα και στοργικού πατέρα.

Ήταν παντρεμένος με την Βαρβάρα Δαμίγου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Διάκριση

Τιμήθηκε με το Τάγμα του Φοίνικος. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο σε οικογενειακό τάφο.

Φιλμογραφία

 
Έτος Τίτλος Ρόλος
1931 Μάγος της Αθήνας
1950 Ο μεθύστακας  Μικές
1952 Ο γρουσούζης Αγαθοκλής
1954 Το κορίτσι της γειτονιάς Στάμος
1955 Η κάλπικη λίρα Βασίλης Μαυρίδης
Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της Παύλος
Το φιντανάκι Αντώνης
1956 Αρπαγή της Περσεφόνης πρόεδρος Κατωχωρίου
1957 Η θεία απ’ το Σικάγο Χαρίλαος Μπάρδας
Της νύχτας τα καμώματα Σωτήρης
Το αμαξάκι  Ανέστης Καραμπάς
1958 Η κυρά μας η μαμή δρ Λυκούργος Μπέκος
Μια λατέρνα, μια ζωή Κοσμάς
Το νησί της σιωπής δάσκαλος
1959 Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο γυμναστής Γκίκας
Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα Βρασίδας Μόραλης
Στουρνάρα 288 Μπάμπης
1960 Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα  Καίσαρ Αλεξάνδρου
Οικογένεια Παπαδοπούλου Νίκος Καρύδογλου
Της μιας δραχμής τα γιασεμιά παππούς
1961 Έξω οι κλέφτες Τιμολέων Αδάμαντας
Ο καλός μας άγγελος Διαμαντής Ναρλής
1963 Όλα, και τη ζωή μου ακόμα
Το μεροκάματο του πόνου Βαγγέλης
1964 Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του Αριστείδης
Αδικημένη Νικόλας Ανδρέου
Ζητιάνος μιας αγάπης Σπύρος
Κάθε καημός και δάκρυ πατέρας Φανής
Πόνεσα πολύ για σένα Χαρίδημος
1965 Με πόνο και με δάκρυα Βασίλης Καψομίχαλος
Οι καταφρονεμένοι Σταμάτης
1966 Ο πόνος του μπεκρή Θάνος
1967 Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή