Παρακολούθηση πορνό: μια εθιστική συμπεριφορά

Πότε η παρακολούθηση ταινιών πορνό αποτελεί έναν εθισμό; Μπορεί να είναι απλά μια απόλαυση και ευχαρίστηση ή ένας καταναγκασμός με στοιχεία εξάρτησης;

by Times Newsroom

Πότε η παρακολούθηση ταινιών πορνό αποτελεί έναν εθισμό; Μπορεί να είναι απλά μια απόλαυση και ευχαρίστηση ή ένας καταναγκασμός με στοιχεία εξάρτησης;

Για να χαρακτηριστεί μια συμπεριφορά ως εθιστική θα πρέπει να φέρει τα εξής στοιχεία:

  • Το άτομο αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στην παρακολούθηση πορνό.
  • Το άτομο νιώθει ενοχές για τις συνέπειες της παρακολούθησης πορνό ή κατά την παρακολούθηση.
  • Το άτομο περνά πολλές ώρες ασταμάτητα με το να επισκέπτεται διαδικτυακούς τόπους, παραμελώντας συχνά τον ύπνο ή τις υποχρεώσεις που έχει.
  • Το άτομο δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ αν δεν έχει προηγηθεί η παρακολούθηση πορνό.
  • Το άτομο δεν μπορεί να αντισταθεί στο πορνό παρόλο που διαταράσσει τη ζωή του και την καθημερινότητά του. Το άτομο μπορεί να μην φροντίζει για την ατομική του υγιεινή, να μην ενδιαφέρεται για άλλες δραστηριότητες και να αποφεύγει κοινωνικές συναναστροφές.
  • Η προβολή πορνό μπορεί να ακολουθήσει μια κλιμάκωση, μια ανοδική πορεία και να φτάσει σε μια συμπεριφορά που θα είναι εκτός ελέγχου.

Το άτομο μπορεί να αρχίσει να παρακολουθεί πορνό επειδή του αρέσει και η παρακολούθηση να μην αποτελεί πρόβλημα. Από ένα σημείο και μετά, αρχίζει και αποτελεί πρόβλημα η παρακολούθηση πορνό, όταν δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτή τη συμπεριφορά ή όταν στη συνέχεια νιώθει άσχημα για αυτή τη συμπεριφορά ή όταν νιώθει ότι του δημιουργεί προβλήματα στη σχέση του. Σε κάποιες περιπτώσεις ο εθισμός ξεκινάει σε μια περίοδο που το άτομο αισθάνεται βαριεστημένο, μοναχικό, ανήσυχο ή αγχωμένο ή καταθλιπτικό και στην προσπάθεια να ξεχαστεί ή να νιώσει λίγο καλύτερα καταφεύγει σε αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να αναζητά την παρακολούθηση πορνό, όταν βρίσκεται σε περιβάλλοντα που δεν λαμβάνει ευχαρίστηση ή όταν πλέον ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της ημέρας.

Η παρακολούθηση πορνό μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εθιστική συμπεριφορά όταν το άτομο αφιερώνει αρκετό χρόνο και σε σκέψεις σχετικά με αυτή τη συμπεριφορά, πέρα από τις ώρες παρακολούθησης, όταν νιώθει ντροπή, ενοχή ή κατάθλιψη για την πράξη αυτή και όταν συνεχίζει να παρακολουθεί παρά τις αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις, στη ζωή του και στην καθημερινότητά του. Το άτομο μπορεί να βλέπει πορνό στο κινητό ακόμη και στη δουλειά ή σε κοινωνικές καταστάσεις και να αποκρύπτει την παρακολούθηση πορνό ακόμη και από την σύντροφο/ σύζυγό του, ή τα μέλη της οικογένειας. Νιώθει μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση όταν δεν εμπλέκεται και η παρακολούθηση πορνό, ενώ αναστατώνεται όταν του ζητηθεί από το άλλο μέλος της σχέσης να μειώσει την παρακολούθηση πορνό. Ακόμη, το άτομο δεν έχει την αίσθηση του χρόνου, ενώ όταν προσπαθεί να σταματήσει την παρακολούθηση πορνό, δεν τα καταφέρνει.

Χωρίς ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, οι καταναγκασμοί ή οι εθισμοί μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ατόμου. Ο εθισμός στην παρακολούθηση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλής ποιότητας σχέσεις, σε χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης και σε χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης. Το άτομο μπορεί να γίνει μη λειτουργικό στις ευρύτερες κοινωνικές και διαπροσωπικές του σχέσεις, αλλά και στον επαγγελματικό του τομέα. Επίσης, το άτομο μπορεί να χάνει υποχρεώσεις, να αγνοεί τις ευθύνες του ή να παρακολουθεί πορνό ακόμη και την ώρα της εργασίας. Όταν η συμπεριφορά αυτή εμποδίζει την καθημερινότητα του ατόμου ή του βάζει εμπόδια στις σχέσεις του θα πρέπει να αναζητήσει βοήθεια, κυρίως εστιάζοντας στον ρόλο που παίζει αυτή η συμπεριφορά στη ζωή του και στο νόημα που έχει για τον ίδιο.

Στόχος της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας είναι να κατανοήσει το άτομο τι ρόλο παίζει αυτή η συμπεριφορά για το ίδιο, τι είδους επίδραση έχει στις σημαντικές σχέσεις και γενικότερα στη ζωή του και πως ο ίδιος νιώθει. Η παρακολούθηση πορνό δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα, αλλά μπορεί να γίνει, ανάλογα με τις επιπτώσεις που έχει και κυρίως με την άποψη του συντρόφου για αυτή τη συμπεριφορά.

Πηγές:

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com