Περού: Ο Έκτορ Βαλέρ Πίντο επιβεβαίωσε πώς θα εγκαταλείψει το αξίωμα του πρωθυπουργού

Φέρεται να κακοποιούσε την εκλιπούσα σύζυγό του και την κόρη του

by Times Newsroom

Οπρωθυπουργός του Περού, Έκτορ Βαλέρ Πίντο, επιβεβαίωσε πως θα εγκαταλείψει το αξίωμα, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, αντιμέτωπος με κατακραυγή έπειτα από τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τις κατηγορίες πως ξυλοκοπούσε την εκλιπούσα σύζυγό του και την κόρη του.

Η ανακοίνωση του Βαλέρ Πίντο καταγράφηκε μία ημέρα μετά την αναγγελία του προέδρου Πέδρο Καστίγιο πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Ο αρχηγός του κράτους δεν ξεκαθάρισε εάν ο τρίτος πρωθυπουργός που ονόμασε θα αποχωρούσε, μολονότι αυτό θεωρείτο τετελεσμένο.

Ο κ. Καστίγιο καλείται τώρα να σχηματίσει την τέταρτη κυβέρνησή του μέσα σε έξι μήνες. Υποσχέθηκε πως το νέο σχήμα θα συμπεριλαμβάνει φωνές από διάφορες πολιτικές παρατάξεις. Δεν αποσαφήνισε το χρονοδιάγραμμα.

Ο Πέδρο Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός που ανδρώθηκε σε φτωχό χωριό της επαρχίας στις Άνδεις, εξελέγη με ένα μικρό μαρξιστικό-λενινιστικό κόμμα, αλλά ήδη στη διάρκεια της προεδρίας του έχει κάνει δεξιά στροφή. Ο Βαλέρ Πίντο, ποινικολόγος 62 ετών, εξασφάλισε την έδρα του στο Κογκρέσο ως υποψήφιος παράταξης της άκρας δεξιάς, προτού μεταπηδήσει σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα, φίλα προσκείμενη στον πρόεδρο.

Ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο

Ο πρώτος πρωθυπουργός του προέδρου Καστίγιο ανήκε στο Perú Libre, την παράταξη με την οποία εξασφάλισε την προεδρία. Η δεύτερη πρωθυπουργός ήταν μετριοπαθής κεντροαριστερή.

Ο πρωθυπουργός στο Περού θεωρείται δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κυριότερος σύμβουλος του προέδρου και έχει λόγο στους διορισμούς των υπολοίπων μελών της κυβέρνησης.

Η τέταρτη κυβέρνηση Καστίγιο θα χρειαστεί ψήφο εμπιστοσύνης από το Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή