Πέθανε ο ποιητής Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ηλικία 78 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και μεταφραστής Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος μετά από μάχη με τον καρκίνο.

by Times Newsroom

Ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στα Εξάρχεια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του περιοδικού Εκηβόλος μαζί με τον Βασίλη Διοσκουρίδη και την Τζούλια Τσακίρη.

Έχει συγγράψει ένα εκτεταμένο opus incertum – μια μακρά αφήγηση σε ελεύθερο στίχο με τον τίτλο «Σύσσημον ή Τα Κεφάλαια», το οποίο έχει κυκλοφορήσει κατ’αρχήν σε φυλλάδια εκτός εμπορίου και, αργότερα, από τις εκδόσεις Ίνδικτος και Το Ροδακιό.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάφραση. Ιδιαίτερη αδυναμία του το αρχαίο δράμα. Η θρυλική «Αντιγόνη», που παίχτηκε στην Επίδαυρο το 2007 σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή ήταν σε δική του μετάφραση. Το ίδιο και ο «Οιδίποδας» που έπεται στηρίζονται στη δική του μετάφραση.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού για την απώλεια του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου

​Ο Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, που έφυγε χθες, ήταν ένας ποιητής που περπάτησε τον δρόμο που επέλεξε, αναζητώντας το στίγμα της ύπαρξής του, παράλληλα με εκείνο της κοινωνίας. Η αγωνία του για τη γλώσσα τον συντρόφεψε σε όλη τη  δημιουργία του. Το ποιητικό έργο-ποταμός, «Σύσσημον ή Τα κεφάλαια», είναι η κατάθεση μιας ζωής. Η δική του ζωή ήταν  ένας συνεχής αγώνας, σιωπηλός μόχθος, με ηθική αφοσίωση στο έργο του και στην ποιητική έκφραση, χωρίς παραχώρηση στην ανάγκη της αναγνώρισης. Το έργο αυτό, που τα τελευταία χρόνια κατακτά όλο και περισσότερους αναγνώστες αλλά και την κριτική, είναι η σημαντική δημιουργική κληρονομιά του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή