Ποιες είναι οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

Για πολλά χρόνια εθεωρείτο ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ

by Times Newsroom

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης που ανακηρύχθηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία πριν από 35 χρόνια. Τελευταία χώρα που αναγνώρισε, σήμερα, το παλαιστινιακό κράτος είναι η Αρμενία, ενώ ο πολύμηνος πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα ενισχύει τις τοποθετήσεις υπέρ της επίσημης αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή και τις τελευταίες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων των χωρών, 147 χώρες από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν πλέον αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Πριν από την Αρμενία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σλοβενία, και τέσσερις χώρες της Καραϊβικής, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

2004, η Παλαιστινιακή Αρχή, που θεσμοθετήθηκε από τις συμφωνίες του Όσλο (1993) για την παλαιστινιακή αυτονομία, εξαπολύει διπλωματική επίθεση σε επίπεδο διεθνών θεσμών.

Με μία ιστορική ψηφοφορία τον Νοέμβριο 2012, το κράτος της Παλαιστίνης εξασφαλίζει το στάτους του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη. Απουσία του στάτους του πλήρους μέλους με δικαίωμα ψήφου, αυτό του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Ετσι, το 2015, οι Παλαιστίνιοι εισέρχονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γεγονός που επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταγγέλλουν την απόφαση αυτή.

Η Unesco κάνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης τον Οκτώβριο 2011 ως πλήρες μέλος. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τον οργανισμό το 2018. ΟΙ ΗΠΑ θα επιστρέψουν το 2023.

2014, η Σουηδία στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Σουηδία γίνεται το 2014 η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απόφαση της Στοκχόλμης, η οποία ελήφθη σε μία στιγμή που οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους βρίσκονται σε αδιέξοδο, οδηγεί σε επιδείνωση των σχέσεων της Σουηδίας με το Ισραήλ.

2024, συντονισμένη κίνηση ευρωπαϊκών χωρών

Για πολλά χρόνια εθεωρείτο ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα μίας ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Αλλά σε μία συντονισμένη κίνηση στο τέλος του Μαΐου, η Ιρλανδία και η Ισπανία, δύο μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την Νορβηγία ακολουθούν τον δρόμο της Σουηδίας, εξοργίζοντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Σλοβενία κάνει το ίδιο στις αρχές του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι «η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους δεν αποτελεί ταμπού για την Γαλλία». Αλλά στις αρχές του Ιουνίου, η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει την άμεση αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με το αιτιολογικό ότι αυτό πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή.

Η Μάλτα άφησε ανοικτή τον Μάρτιο την πιθανότητα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, το ίδιο και η Αυστραλία τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com