Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των ρωσικών δυνάμεων

Η εστίαση της Ρωσίας θα στραφεί πλέον σχεδόν σίγουρα στην κατάληψη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων

by Times Newsroom

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται η πόλη Λισικάνσκ, που αποτελούσε το τελευταίο ισχυρό οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Λουγκάνσκ. Οι μάχες μέσα και γύρω από την πόλη είχαν ενταθεί την περασμένη εβδομάδα με τις ρωσικές δυνάμεις να σημειώνουν σταθερή πρόοδο.

Η σημασία της «πτώσης» της πόλης υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι για τις  τις τακτικές δραστηριότητες γύρω από το Λισικάνσκ- που αποτελεί ένα μικρό μέρος του μετώπου- φέρεται να ήταν υπεύθυνοι δύο ανώτεροι Ρώσοι διοικητές, ο Διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Συνταγματάρχης στρατηγός Αλεξάντρ Λαπίν και ο Διοικητής των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων Στρατός στρατηγός Σεργκέι Σουβορίκιν (ο οποίος διοικεί επίσης τη «νότια» ομάδα στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία).

«Η εμπλοκή δύο ανώτερων αξιωματικών τέτοιου επιπέδου στο ίδιο εγχείρημα σε ένα μικρό μέρος του μετώπου είναι αξιοσημείωτη και πιθανώς υποδηλώνει τη σημασία που έχει αποδώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ασφάλεια του Λισικάνσκ και των συνόρων της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς και της έλλειψης εμπιστοσύνης σε κατώτερους αξιωματικούς να κάνουν τη δουλειά», σχολιάζει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιφέρεια Λουγκάνσκ στις 3 Ιουλίου, μετά την κατάληψη του Λισικάνσκ και των οικισμών στα διοικητικά σύνορα της περιφέρειας. Από την πλευρά του, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη για να αποφύγουν απώλειες ανθρώπινου δυναμικού.

Μέχρι τις 3 Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα δεν έχουν εκκαθαρίσει πλήρως το Λισικάνσκ και την περιφέρεια Λουγκάνσκ, παρά την ανακοίνωση του Σοϊγκού, σημειώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, προσθέτοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να μάχονται εντός του Λισικάνσκ για να νικήσουν τις υπόλοιπες περικυκλωμένες ουκρανικές δυνάμεις, αλλά η ουκρανική αποχώρηση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδόν σίγουρα θα ολοκληρώσουν την εκκαθάριση σχετικά γρήγορα.

Τι θα ακολουθήσει

Οι ρωσικές δυνάμεις έπειτα θα προχωρήσουν πιθανότατα στο Σίβερσκ, αν και θα μπορούσαν να εξαπολύσουν πιο σημαντικές επιθέσεις στο Μπαχμούτ ή στο Σλοβιάνσκ αντ ‘αυτού ή ταυτόχρονα, εκτιμούν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank. Όπως σημειώνουν, οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν την απόσυρσή τους προς τον αυτοκινητόδρομο E40 που εκτείνεται από το Σλοβιάνσκ μέσω του Μπαχμούτ προς το Ντεμπαλτσέβε. Δεν είναι σαφές εάν θα επιλέξουν να αμυνθούν γύρω από το Σίβερσκ αυτή τη στιγμή.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην περιφέρεια Ντονέτσκ όπου αναμένεται να επικεντρωθούν στο εξής οι ρωσικές δυνάμεις, στοχεύοντας να ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς που αποτελείται από από τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντονέτκσ. Στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η εστίαση της Ρωσίας θα στραφεί πλέον σχεδόν σίγουρα στην κατάληψη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, μεγάλο μέρος της οποίας παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Ο αγώνας για το Ντονμπάς ήταν σκληρός, προκαλώντας μεγάλη φθορά, και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει η έκθεση του βρετανικού υπουργείου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com