Πόλεμος στο Ισραήλ – Unicef: Εκατοντάδες παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε ημέρα

Περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, ανέφερε η επικεφαλής της Unicef, λέγοντας ότι «το πραγματικό κόστος της κλιμάκωσης στη Γάζα θα μετρηθεί σε ζωές παιδιών».

by Times Newsroom

Η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, δήλωσε ότι ο αριθμός των τραυματισμών και των θανάτων «πρέπει να νας συγκλονίσει βαθιά». Πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται γρήγορα με τις «ανεξέλεγκτες και σοβαρές παραβιάσεις» που διαπράττονται σε βάρος των παιδιών.

Περισσότερα από 3.400 παιδιά Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και περισσότερα από 6.300 παιδιά έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας. Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 37 παιδιά έχουν σκοτωθεί το τελευταίο διάστημα.

Για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είπε ακόμη η Κάθριν Ράσελ ότι η έλλειψη καθαρού νερού και αποχέτευσης σχεδόν έχει φέρει τη Γάζα στα όρια της καταστροφής. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε «απόλυτη ανάγκη», καθώς το ελάχιστο καθαρό νερό που έχει απομείνει στη Γάζα εξαντλείται γρήγορα, δήλωσε η ίδια.

Η Unicef υπολογίζει ότι το 55% των υποδομών ύδρευσης απαιτεί επισκευή ή αποκατάσταση. Μόνο ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης λειτουργεί μόλις στο 5%, ενώ και τα έξι εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) έχει χάσει 63 μέλη του προσωπικού της κατά τους βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.

Πόλεμος στο Ισραήλ – New York Times: Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ είχαν πάψει να παρακολουθούν τους ασυρμάτους της Χαμάς

Τα κενά ασφαλείας και την… αδιαφορία, τουλάχιστον, της μονάδας 8.200, της ειδικής μονάδας μυστικών επιχειρήσεων και παρακολουθήσεων του ισραηλινού στρατού, να φέρει εις πέρας την αποστολή της, οδηγώντας με… μαθηματική ακρίβεια στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναδεικνύουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το νεό αμερικανικό δημοσίευμα, η μονάδα 8.200 είχε διακόψει την παρακολούθηση των φορητών ασυρμάτων των τρομοκρατών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έναν χρόνο πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κρίνοντας την επιχείρηση… «χαμένο κόπο».

Σε εκτεταμένο ρεπορτάζ, με θέμα το «φιάσκο» των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, που οδήγησε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αναφέρεται επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να συλλέγουν πληροφορίες για τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, έχοντας πειστεί ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να ελέγξει τους κινδύνους που προέρχονταν από την δράση της οργάνωσης που διοικεί από το 2007 την Λωρίδα της Γάζας.

Η επίσημη εκτίμηση των υπηρεσιών Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ ήταν από τον Μάιο 2021 ότι η Χαμάς δεν έχει λόγο να εξαπολύσει επίθεση από την Γάζα, επίθεση που θα προκαλούσε μία καταστροφική απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ, δήλωσαν στους New York Times πέντε μη κατονομαζόμενα πρόσωπα που εγνώριζαν τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα της ισραηλινής ηγεσίας σχετικά με την Χαμάς.

Αντ’ αυτού, οι ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών θεωρούσαν ότι η Χαμάς προσπαθούσε να πυροδοτήσει την βία κατά των Ισραηλινών στην Δυτική Οχθη, που διοικείται από την αντίπαλό της, την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούσαν επί μήνες να προειδοποιήσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η πολιτική αναταραχή που είχε προκαλέσει η εσωτερική του ατζέντα, και ειδικότερα το σχέδιό του για την μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας προς το συμφέρον του, είχε αποδυναμώσει την ασφάλεια του Ισραήλ και είχε ενισχύσει τους εχθρούς της χώρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχισε την εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Μία ημέρα του Ιουλίου, αρνήθηκε, μάλιστα, να συναντήσει στρατηγό ο οποίος θέλησε να τον ενημερώσει για την ύπαρξη απειλής βάσει απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Νετανιάχου: Αυτή είναι η ώρα του πολέμου, δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας

«Είναι ώρα για πόλεμο» τόνισε ο συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εκεχειρίας.

Μιλώντας στα αγγλικά, χαρακτήρισε τη Χαμάς «βάρβαρους που επιδιώκουν να καταστρέψουν όλα όσα αγαπάμε και να εγκαινιάσουν έναν κόσμο φόβου και σκοταδιού». «Αυτό είναι ένα σημείο καμπής» πρόσθεσε ο Νετανιάχου. «Ένα σημείο καμπής για τους ηγέτες και τα έθνη. Είναι καιρός για όλους μας να αποφασίσουμε αν είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για ένα μέλλον ελπίδας και υπόσχεσης ή να παραδοθούμε στην τυραννία και τον τρόμο. Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της «δολοφονίας αθώων και των ακούσιων απωλειών που συνοδεύουν κάθε πόλεμο». Για μία ακόμα φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει ανθρώπινες ασπίδες και θα κρυφτεί σε υπόγεια νοσοκομείων και ότι η οργάνωση εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν από περιοχές που το Ισραήλ έχει δώσει εντολή να εκκενωθούν.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταλήξει σε μια κοινή εκτίμηση ότι η Χαμάς δεν θα απελευθερώσει ομήρους «εκτός αν πιεστεί». «Είμαστε αποφασισμένοι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στην πατρίδα τους». Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει, όπως δεν θα συμφωνούσαν οι ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ ή την 11η Σεπτεμβρίου.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση των εχθροπραξιών… οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου. «Η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του. «Αυτή είναι η ώρα του πολέμου».

Στο μεταξύ, μια γυναίκα Ισραηλινή στρατιώτης απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς μετά από χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραηλινού Στρατού εντός της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση του στρατού της χώρας.

«Απόψε, η γυναίκα στρατιώτης συνταγματάρχης Uri Magidish αφέθηκε ελεύθερη, κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης, μετά την απαγωγή της από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται πως: «Η στρατιώτης εξετάστηκε ιατρικά, η κατάστασή της είναι καλή και συναντήθηκε με την οικογένειά της».

Η IDF και η Shin Bet θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση των απαχθέντων, σημειώνεται επιπλέον στην ανακοίνωσή τους.

Νετανιάχου: Δέσμευσή μας να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι

Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου «καλωσόρισε» στο σπίτι την στρατιώτη Uri Magidish αφού διασώθηκε χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης των IDF στη Γάζα όπως μεταδίδει το The times of Israel.

Ο Νετανιάχου συνεχάρη τον IDF και τη Shin Bet «για αυτό το σημαντικό και συγκινητικό επίτευγμα. «Δείχνει τη δέσμευσή μας να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τους τρομοκράτες της Χαμάς «τέρατα», λέγοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να τους καταδιώκει.

Το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στην εκστρατεία κατά της Χαμάς, λέει ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ σημειώνει «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την έναρξη μιας συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι ο IDF «επέκτεινε την εδαφική του είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας. Το κάνει με μετρημένα, πολύ δυνατά βήματα, κάνοντας συστηματική πρόοδο ένα βήμα τη φορά».

Η διάσωση της στρατιωτικού του IDF είναι «απόδειξη της ικανότητάς μας» να προσεγγίσουμε ομήρους στη Γάζα, δηλώνει ο Gallant
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, ανέφερε ότι η ολονύκτια επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας για τη διάσωση της Pvt. Ο Ori Megidish «είναι η απόδειξη» ότι το Ισραήλ μπορεί να σώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες.

«Αυτό είναι μια περαιτέρω απόδειξη της ικανότητάς μας να προσεγγίζουμε τους ομήρους, της σημασίας της επίγειας επιχείρησης και πάνω από όλα της δέσμευσής μας σε κάθε έναν από τους ομήρους», υπογράμμισε ο Gallant. Σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση δεν είναι «εύκολη».

«Ο εχθρός αντιστέκεται, αλλά οι δυνάμεις του IDF λειτουργούν με ακρίβεια και αποφασιστικότητα, με συνεργασία μεταξύ χερσαίων και εναέριων δυνάμεων και ποιοτική πληροφόρηση», πρόσθεσε ο Gallant. «Αυτή η μηχανή είναι ασταμάτητη και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα καθήκοντά τους», υπογράμμισε ο ίδιος. «Αυτός δεν θα είναι ένας σύντομος ή εύκολος πόλεμος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε για όσους πλήρωσαν με τη ζωή τους»., συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γκαντς: Tο Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει «κάθε μέσο» για να επιστρέψει ομήρους από τη Γάζα

Ο Μπένι Γκαντς δήλωσε από την πλευρά του ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση στρατιώτη του IDF κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης χθες το βράδυ.

«Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, με κάθε μέσο, ​​προκειμένου να φέρουμε σπίτι τα κορίτσια και τα αγόρια μας», λέει ο Gantz.

Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ: Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για να απελευθερώσουμε όλους τους αιχμαλώτους
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Eli Cohen συνεχάρη τον IDF και τη Shin Bet που έφεραν την στρατιώτη Pvt. Ο Ori Megidish στο σπίτι, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε για να απελευθερώσουμε όλους τους αιχμαλώτους».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πόλεμος που απειλεί με ανάφλεξη όλη την περιοχή, μετρά ήδη χιλιάδες νεκρούς, ως επί το πλείστον άμαχους, και θέτει σε πολύ σκληρή δοκιμασία τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Ο παλαιστινιακός θύλακας τελεί από τις 9 Οκτωβρίου υπό “πλήρη αποκλεισμό”, χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι έπληξε τις τελευταίες 24 ώρες “600 στόχους”, αποθήκες όπλων, θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και κρησφύγετα της Χαμάς, την οποία οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση.

Δήλωσε επίσης ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας “δεκάδες τρομοκράτες που είχαν οχυρωθεί μέσα σε κτίρια και σήραγγες και είχαν προσπαθήσει να τους επιτεθούν”.

Η Χαμάς κάνει λόγο για “σφοδρές μάχες” στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να δίνει έναν απολογισμό.

Καθώς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι στην περιοχή αυτή, ήταν αδύνατο για το Γαλλικό Πρακτορείο να καταρτίσει έναν απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com