Πώς το κοινωνικό στρες μας γερνά και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών

Όλα τα είδη άγχους, από τις καθημερινές πιέσεις μέχρι τα τραυματικά γεγονότα της ζωής, επηρεάζουν την ευημερία σας.

by Times Newsroom

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παραμένουν υγιείς όσο μεγαλώνουν, ενώ άλλοι στην ίδια ηλικία αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες και πεθαίνουν ακόμη και σχετικά νέοι; Αν και έχει να κάνει με την ατομική γενετική σύνθεση, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας λένε ότι μπορεί επίσης να έχει μεγάλη σχέση με τα ατομικά επίπεδα στρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα εθνικό δείγμα περισσότερων από 5.700 Αμερικανών ενηλίκων άνω των 50 ετών με μέση ηλικία τα 68 έτη. Μέσω της αυτοαναφοράς της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και των παραγόντων του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων, αξιολόγησαν 5 στρεσογόνους παράγοντες που συνήθως πιστεύεται ότι επηρεάζουν την υγεία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το χρόνιο στρες, τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, οι καθημερινές διακρίσεις, οι διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής και το ψυχικό τραύμα.

Το στρες αλλάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα αυξάνοντας τα επίπεδα των φλεγμονών και μειώνοντας την ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται στους ιούς και άλλους εισβολείς. Όλα τα είδη στρες – από το καθημερινό προσωπικό και επαγγελματικό στρες μέχρι το στρες των τραυματικών γεγονότων της ζωής – επιταχύνουν τη γήρανση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, προτείνουν οι ερευνητές.

Ένα γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, μολυσματικών ασθενειών, ανεπάρκειας οργάνων και πρόωρου θανάτου. Όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμώνεται, τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά και τα επιμέρους συστήματα οργάνων στο σώμα σας γερνούν ταχύτερα.

Όπως είναι φυσικό, το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με την ηλικία, καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες και τις λοιμώξεις φθείρονται και αναπτύσσονται λιγότερα νέα κύτταρα για να τα αντικαταστήσουν. Προσθέστε στην εξίσωση μια ζωή γεμάτη στρεσογόνα γεγονότα και έχετε ακόμη πιο γρήγορη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι εν λόγω ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων τύπων στρες και των ατομικών μετρήσεων των Τ-κυττάρων. Τα Τ κύτταρα είναι ένας τύπος «μαχητικού» κυττάρου μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα που προστατεύει το σώμα από τις ασθένειες αναζητώντας, αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα. Βρίσκονται σε κάθε όργανο και μέρος του σώματος. Τα Τ κύτταρα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό προστατευτικό ρόλο στη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι διάφοροι τύποι στρες επηρεάζουν την αναλογία των παλαιότερων, εξασθενημένων Τ κυττάρων που είναι λιγότερο ενεργά στο ανοσοποιητικό σύστημα προς τα νεοσχηματισμένα Τ κύτταρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας. Η υψηλότερη συχνότητα τραυμάτων στη ζωή και το χρόνιο στρες συνδέθηκαν με χαμηλότερα επίπεδα ενός τύπου νεοσχηματισμένων Τ-κυττάρων. Η υψηλότερη συχνότητα στρεσογόνων γεγονότων ζωής, μια ζωή γεμάτη διακρίσεις και ένα τραύμα ζωής φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ενός άλλου τύπου νέων Τ-κυττάρων.

Το χρόνιο στρες, μαζί με τις εμπειρίες διακρίσεων, συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα θνησιγενών κυττάρων. Τα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, οι υψηλές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της ζωής και το χρόνιο στρες συνδέθηκαν με υψηλότερο ποσοστό ενός ακόμη τύπου ετοιμοθάνατων Τ-κυττάρων.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα διαφορετικά επίπεδα διαφορετικών τύπων στρες σε άτομα της ίδιας ηλικίας συμβάλλουν στη γήρανση και την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος είτε αυξάνοντας την καταστροφή των υπαρχόντων Τ-κυττάρων είτε μειώνοντας την ανάπτυξη νέων Τ-κυττάρων. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν χρόνιες ασθένειες και πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες καθώς γερνούν, ενώ άλλοι ίδιας ηλικίας ζουν σχετικά υγιείς και μακροβιότερες ζωές.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/cravings/202206/how-social-stress-ages-you-and-increases-your-risk-disease

https://enallaktikidrasi.com/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή