ΠΟΥ: Έκκληση Γκεμπρεγέσους για κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απηύθυνε σήμερα μια πολύ προσωπική έκκληση για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και η Χαμάς, λέγοντας ότι έχει γνωρίσει και ο ίδιος «στα βάθη της ψυχής του» τη «μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες» του πολέμου που «φέρνει μόνο καταστροφή και φρίκη».

by Times Newsroom

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανήρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) “Μια ταπεινή συνηγορία για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη”.

«Ως παιδί που είχε παγιδευτεί στη σκιά του πολέμου, γνώριζα στα βάθη της ψυχής μου τη μυρωδιά, τους ήχους και τις εικόνες του», γράφει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, που κατάγεται από το Τιγκράι, μια περιοχή της Αιθιοπίας που υπήρξε το θέατρο αιματηρών συγκρούσεων τις τελευταίες δεκαετίες και μέχρι και τους τελευταίους μήνες.

«Συμπάσχω με εκείνους που έχουν βρεθεί εν τω μέσω μιας σύρραξης, αισθάνομαι τον πόνο τους σαν να ήταν δικός μου», γράφει ακόμη ο δρ Τέντρος, ο οποίος από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ που έχουν κάνει μέχρι σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, είναι εκείνος ο οποίος έζησε τον πόλεμο στο πετσί του όταν ήταν παιδί.

Έχει χάσει έναν αδελφό, που πέθανε ελλείψει πρόσβασης σε ιατρική φροντίδα.

Στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα και τις αρχές των ανταρτών του Τιγκράι, ο δρ Τέντρος έχασε έναν θείο του και μοιράστηκε το συναίσθημά του να μην έχει νέα από την οικογένειά του επί μήνες στην κορύφωση των συγκρούσεων που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 και διήρκεσαν δύο χρόνια.

«Ο πόλεμος φέρνει μόνο ερήμωση, φρίκη και καταστροφή. Τίποτα άλλο», υπογραμμίζει ο δρ Τέντρος.

«Αυτή την κρίσιμη στιγμή, ας υπερβούμε τους διχασμούς και ας αγκαλιάσουμε τον δρόμο της ειρήνης. Η αληθινή εκδήλωση θάρρους βρίσκεται στην επιλογή της ειρήνης. Καλώ τους ηγέτες του κόσμου να ενωθούν και να οδηγήσουν τον κόσμο προς την ειρήνη. Επιλέξτε την ειρήνη», προτρέπει.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα μαίνεται σήμερα για 14η ημέρα. Η Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τον ισραηλινό στρατό, μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου, την πιο φονική στην ιστορία του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com