Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: Θα επενδύσουμε στην αεριοποίηση της Αλβανίας

Η μελέτη σκοπιμότητας για την αεριοποίηση της Αλβανίας θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την οποία θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα επενδυθεί πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν.

by Times Newsroom

Η μελέτη σκοπιμότητας για την αεριοποίηση της Αλβανίας θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά την οποία θα ξεκινήσει η υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο θα επενδυθεί πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο Μπακού ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, μιλώντας στο τέλος των διμερών συνομιλιών στον Τύπο μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του Μπαϊράμ Μπεγκάι, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εργασίες για το έργο αεριοποίησης στην Αλβανία προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε ο Αλίεφ.

«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη σκοπιμότητας για αυτό το έργο. Και μετά από αυτό, ελπίζω να ξεκινήσουμε αμέσως τις επενδύσεις. Αυτές θα είναι καθαρά επενδύσεις του Αζερμπαϊτζάν στην Αλβανία, που προορίζονται για την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Η συνεργασία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αλβανίας στον ενεργειακό τομέα είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για μεγάλο αριθμό άλλων κρατών, ιδίως οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο TAP, το οποίο αποτελεί μέρος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, διασχίζει το έδαφος της Αλβανίας και αποτελεί πλέον πηγή ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη, συνέχισε ο Αλίεφ.

Σύμφωνα με τον Αλίεφ, «οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην αγορά της ΕΕ αυξάνονται, οι όγκοι αυξάνονται και η γεωγραφία (των προμηθειών) επεκτείνεται. «Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, αναμένουμε ακόμη περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Πρόεδρος.

Επενδύσεις και σε άλλους τομείς στην Αλβανία

Ο Αλίεφ σημείωσε επίσης ότι οι επενδυτές του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμοι να εξετάσουν σοβαρά επενδυτικά σχέδια στην Αλβανία, είτε στον τουρισμό, τη γεωργία ή σε οποιονδήποτε άλλο τομέα. «Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό, που θα ανοίξει επίσης μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Αζερμπαϊτζάν.

Αναφερόμενος στις πολιτικές σχέσεις, ο Αλίεφ υπενθύμισε με ευγνωμοσύνη την παρεμπόδιση της Αλβανίας στην έγκριση ενός αντιαζερμπαϊτζανικού εγγράφου πέρυσι στη Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας.

The Hellenic Information Team

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com