Ρήγμα στην Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας λόγω… Ερντογάν

Η απουσία της Αλβανικής Μουσουλμανικής Κοινότητας από τα εγκαίνια του τζαμιού Ετ’Χεμ Μπέη αναστάτωσε τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας καθώς η ηγεσία της κάλεσε επειγόντως ιμάμηδες και μουφτήδες σε συνεδρίαση.

by Times Newsroom

Θέμα συζήτησης ήταν η απουσία των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας- KMSH, στην τελετή των εγκαινίων του τεμένους Ετ’Χεμ Μπέη, όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, και το επιτελείο του.

Τα αλβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ηγέτες της KMSH δεν προσκλήθηκαν σε αυτή την εκδήλωση, επειδή συνδέονταν με την οργάνωση FETO  και έχει αναστατωθεί η θρησκευτική κοινότητα, παρά την ηρεμία με την οποία το ίδρυμα ανταποκρίθηκε στο αυξημένο ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Η εφημερίδα «Panorama» επικοινώνησε με εκπροσώπους της KMSH, οι οποίοι διέψευσαν αυτές τις καταγγελίες. Ερωτηθείς γιατί δεν βρίσκονταν σε τελετή εγκαινίων του τζαμιού και γιατί δεν έγινε υπό την αιγίδα του, το KMSH υποστηρίζει ότι το ίδρυμα δεν προσκλήθηκε από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα να ισχυριστεί κανείς για την απουσία μας στα εγκαίνια του τζαμιού Ετ’Χεμ Μπέη. Δεν ήμασταν παρόντες γιατί δεν είχαμε επίσημη πρόσκληση από τους διοργανωτές της εκδήλωσης», αναφέρει η KMSH σε απάντησή της στην εφημερίδα «Panorama».

Νωρίτερα, όταν ρωτήθηκαν αν είχαν αντίδραση στις κατηγορίες για τον Γκιουλέν, η KMSH απάντησε κατηγορηματικά, εξηγώντας ότι: «Δεν έχουμε καμία σχέση με το FETO, είμαστε Αλβανοί, ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας είναι Αλβανός».

Πηγές της εφημερίδας «Πανόραμα» επιβεβαίωσαν ότι χθες το μεσημέρι οι ηγέτες της KMSH είχαν συναντήσεις με αρχηγούς ορισμένων τζαμιών στα Τίρανα και αρχηγούς ορισμένων μουφτήδων των κυριότερων συνοικιών.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι θέμα αυτών των συναντήσεων που έγιναν στον κορυφαίο θεσμό των Αλβανών μουσουλμάνων ήταν ακριβώς η κράτηση ή μη, μιας επίσημης θέσης για τις δηλώσεις περί Feto στην Αλβανία,  του Τούρκου Προέδρου στη Συνέλευση.

Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξει επίσημη θέση για αυτό το θέμα, η KMSH απάντησε κατηγορηματικά λέγοντας:

«Όχι! Δεν έχουμε καμία στάση αυτή τη στιγμή. «Δεν το βλέπουμε λογικό αυτή τη στιγμή».

Όφειλαν να μιλούν τουρκικά για να συμμετέχουν στην εκδήλωση…

Ο τρόπος που διεξήχθησαν οι δύο δραστηριότητες, όπου υπήρχε μεγάλη παρουσία πολιτών, έδειξε ότι η ατζέντα της επίσκεψης Ερντογάν στα Τίρανα συντάχθηκε από την τουρκική πλευρά.

Κατά την τελετή παράδοσης των οικιών στο Λατς και τα εγκαίνια της αναστήλωσης του τζαμιού Ετ’Χεμ Μπέη, ήταν σαφές ότι οι επικεφαλής επέλεξαν τους ομιλητές και καθόρισαν τις εκδηλώσεις όφειλαν να ομιλούν τουρκικά, όπως σημειώνεται.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε την Αλβανία να απομακρύνει τους εκπροσώπους της FETO εάν θέλει να διατηρήσει αδελφικές σχέσεις με την Τουρκία. Στην ομιλία του στη Συνέλευση, ο Ερντογάν μίλησε ξεκάθαρα λέγοντας ότι αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί «οριστικά» μέχρι την επόμενη επίσκεψή του στη χώρα μας, προτρέποντας την αλβανική κυβέρνηση να παρέμβει σε αυτή τη λύση», γράφει η αλβανική “news24”.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή