Ρωσία: Προδότη χαρακτηρίζει η Μόσχα τον νέο αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως δεν πιστεύει πως μια αλλαγή στην στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας θα αλλάξει την έκβαση της σύγκρουσης

by Times Newsroom

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι ο νέος αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είναι προδότης, ενώ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο διορισμός του δεν θα επηρεάσει την έκβαση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως τη χαρακτηρίζει η Ρωσία, στην Ουκρανία.

Τα σχόλια των Ρώσων αξιωματούχων έγιναν αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε χθες, Πέμπτη, τον δημοφιλή αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, Βαλέρι Ζαλούζνι, με τον διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως ένα τεράστιο στοίχημα, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν το πάνω χέρι σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου.

Ο Σίρσκι γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1965 στη ρωσική περιοχή Βλαντίμιρ, που τότε ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης. Όπως πολλοί άνθρωποι της ηλικίας του στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σπούδασε στη Μόσχα -στην Ανώτερη Σχολή Στρατιωτικής Διοίκησης- μεταξύ συναδέλφων του που έκτοτε έχουν γίνει Ρώσοι διοικητές.

Υπηρέτησε για πέντε χρόνια στο Σοβιετικό Σώμα Πυροβολικού και ζει στην Ουκρανία από τη δεκαετία του 1980.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που τώρα είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγόρησε τον Σίρσκι, που δεν υπηρέτησε στον μετασοβιετικό ρωσικό στρατό, ότι καταπάτησε τον όρκο του ως αξιωματικού.

«Κοιτάζοντας το βιογραφικό του νέου επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, του Σίρσκι, νιώθει κανείς μια αίσθηση μίσους, απαξίωσης και απέχθειας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.

«Απέχθεια για έναν άνθρωπο που ήταν σοβιετικός Ρώσος αξιωματικός, αλλά έγινε προδότης Μπαντέρα, που καταπάτησε τον όρκο του και υπηρετεί τους ναζί, καταστρέφοντας τους αγαπημένους του. Ας καεί η γη κάτω από τα πόδια του!», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Ο χαρακτηρισμός «Μπαντέρα» είναι αναφορά στο Στεπάν Μπαντέρα, Ουκρανό εθνικιστή της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία για να πολεμήσει ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Θεωρείται μαχητής υπέρ της ελευθερίας από κάποιους Ουκρανούς, αλλά και προδότης από πολλούς Ρώσους.

«Δεν πιστεύουμε ότι αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτή θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή