Ρουμπινί: Έρχεται βαθιά ύφεση της αμερικανικής οικονομίας – Γιατί οι τωρινές συνθήκες είναι πιο δύσκολες

Δυσοίωνος για μια ακόμη φορά ο Dr. Doom σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg

by Times Newsroom

Ξαναχτύπησε ο «Dr. Doom» με μια ακόμη δυσοίωνη εκτίμηση για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Αυτή τη φορά ο Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντιμέτωπες με μια βαθιά ύφεση, καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και η οικονομία βαρύνεται με υψηλά επίπεδα χρέους, ισχυριζόμενος χαρακτηριστικά πως, όσοι «βλέπουν» μια ρηχή επιβράδυνση, «βρίσκονται σε παραλήρημα».

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έχουμε μια σοβαρή ύφεση, με μια σοβαρή κρίση χρέους και μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση» σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, υποστηρίζοντας πως όσοι θεωρούν πως η ύφεση θα είναι πρόσκαιρη και ρηχή βρίσκονται ουσιαστικά… εκτός πραγματικότητας.

Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί; Μεταξύ τους ο κύριος Ρουμπινί κατονόμασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στην αναλογία του χρέους, μετά και την κρίση της πανδημίας. Μάλιστα συνολικά τα βάρη των προηγμένων οικονομιών έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πιο δύσκολα από τη δεκαετία του ’70

Όπως εξήγησε, αυτή είναι και η βασική διαφορά με την δεκαετία του ’70, όταν η αναλογία του χρέους ήταν χαμηλή παρά τις συνθήκες του στασιμοπληθωρισμού. Όμως, το εθνικό χρέος διογκώθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, την οποία ακολούθησε η μείωση του πληθωρισμού ή ο αποπληθωρισμός εξαιτίας της πιστωτικής συμπίεσης και του σοκ της ζήτησης.

«Στις προηγούμενες περιόδους ύφεσης, είχαμε σημαντική νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτή τη φορά πηγαίνουμε σε ύφεση προχωρώντας σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Οπότε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» εξήγησε επισημαίνοντας πως αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες.

Η Fed, που ετοιμάζεται για μια ακόμη άνοδο των επιτοκίων, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης, κατά τη διήμερη συνεδρίαση της που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, έχει υποστηρίξει πως η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση. Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της. Σε κάθε περίπτωση ο Τζερόμ Πάουελ, σε δηλώσεις του, έχει υποστηρίξει πως η αδυναμία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα ήταν τεράστιο λάθος, μεγαλύτερο λάθος από το να υποχωρήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Ο ίδιος ο Ρουμπινί έχει πολλές φορές, τους προηγούμενους μήνες, ασκήσει σκληρή κριτική στην Fed για τις επιλογές της και το γεγονός πως είχε υποστηρίξει πως ο πληθωρισμός σταδιακά θα υποχωρήσει, καθυστερώντας έτσι να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων. Παράλληλα έχει ανοιχτά δηλώσει πως δεν «βλέπει» ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά υποχώρηση της στο φάσμα του στασιμοπληθωρισμού, κάτι ωστόσο που δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

www.ot.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com