Σερβία: Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης – Το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς έχει την πλειοψηφία

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), που ίδρυσε ο Αλεξάνταρ Βούτσις, καταλαμβάνει 129 έδρες στη νέα Βουλή

by Times Newsroom

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την Δευτέρα συναντήθηκε με τις ηγεσίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), αλλά και του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου είναι ιδρυτής και, μέχρι τον Μάιο του 2023, πρόεδρος.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε την προθυμία να συμμετάσχει το κόμμα του στη νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Προοδευτικών, όπως συμβαίνει από το 2012 και μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, Μίλος Βούτσεβιτς, ενημέρωσε τον Βούτσις ότι έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με 129 έδρες πλειοψηφεί το κόμμα του Βούτσις στη νέα Βουλή

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο της σερβικής προεδρίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δέκα ημέρες, αφού ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα και πειστεί ότι υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα ανακοινώσει το όνομα του εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Στις διαβουλεύσεις με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να συμμετάσχει η ηγεσία του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», καταγγέλλοντας ότι κατά την εκλογική διαδικασία έγιναν παρατυπίες που αλλοίωσαν το αποτέλεσμα.

Στη νέα σερβική Βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, επί συνόλου 250 εδρών, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) καταλαμβάνει 129 έδρες, ενώ ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία», που συνθέτουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, θα εκπροσωπηθεί με 65 βουλευτές (23,66%).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, καταλαμβάνει 18 έδρες (6,55%) ενώ από 13 βουλευτές θα έχουν ο δεξιός συνασπισμός «NADA» (5,02%) και  το νεοσύστατο κόμμα «Εμείς-Η φωνή του λαού» (4,69%).

Οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 12 βουλευτές. Οι Ούγγροι εξέλεξαν έξι βουλευτές, οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι τέσσερεις βουλευτές και από έναν βουλευτή εξέλεξαν η αλβανική μειονότητα και το κόμμα των Ρώσων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com