Σκωτία: Υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο υπουργός Υγείας Χάμζα Γιούσαφ

Ο υπουργός Υγείας της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον στην ηγεσία του SNP (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας) και της περιφερειακής κυβέρνησης.

by Times Newsroom

Ο Γιούσαφ έγινε ο πρώτος που ανακοίνωσε δημοσίως την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κούρσα διαδοχής της Στέρτζον μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή της, πριν από λίγες ημέρες, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

«Αποφάσισα να βγω μπροστά ως υποψήφιος για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP», δήλωσε μέσω Twitter ο 37χρονος Γιούσαφ, βουλευτής από το 2011 με εμπειρία στο περιφερειακό υπουργικό συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Στέρτζον, ο 58χρονος Τζον Σουίνι, έθεσε εαυτόν εκτός της κούρσας διαδοχής, αιτιολογώντας την απόφασή του λέγοντας ότι θέλει να αφήσει χώρο για μια «φρέσκια προοπτική» σε ό,τι αφορά τους στόχους του SNP, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησης για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχει ανακοινώσει ότι θα επιλέξει τον νέο ηγέτη του εντός έξι εβδομάδων μέσω ψηφοφορίας των μελών του, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Μαρτίου. Η 52χρονη Στέρτζον έχει προαναγγείλει πως θα παραμείνει στην ηγεσία της κυβέρνησης της Σκωτίας έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός της.

Η αιφνιδιαστική παραίτησή της έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον αγώνα του SNP για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, στον απόηχο της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό. Στο δημοψήφισμα του 2014, το 55% των Σκωτσέζων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com