Σοβαρό ναυτικό επεισόδιο σε διεθνή ύδατα μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας

Τραυματίστηκαν δύτες από ηχοβολιστικά κύματα

by Times Newsroom

Δύτες του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας τραυματίστηκαν ελαφρά και αναγκάστηκαν εσπευσμένα να εγκαταλείψουν την αποστολή τους, μετά από «μη ασφαλή και αντιεπαγγελματική» ενέργεια κινεζικού πολεμικού πλοίου.

Ο Ρίτσαρντ Μαρλς, υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με κυβερνοεπιθέσεις από Κίνα και Ρωσία, είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» σε Κινέζους αξιωματούχους μετά το συμβάν της φρεγάτας HMAS Toowomba με αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

Τι καταγγέλλει η Αυστραλία

Την περασμένη Τρίτη η αυστραλιανή φρεγάτα έπλεε σε διεθνή ύδατα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας στο πλαίσιο αποστολής εντεταλμένης από τον ΟΗΕ, όταν μπλέχτηκαν δίχτυα στις προπέλες της.

Το Toowomba σταμάτησε για να κατέβουν δύτες να απομακρύνουν τα δίχτυα και το πλήρωμα ενημέρωσε τα παραπλέοντα πλοία για την εκτέλεση εργασιών, αλλά το κινεζικό καταδρομικό πλησίασε τη φρεγάτα και ενεργοποίησε το ισχυρό υποθαλάσσιο σόναρ του, τα ηχοβολιστικά κύματα του οποίου κατευθύνθηκαν στους Αυστραλούς δύτες, που αναδύθηκαν εσπευσμένα στην επιφάνεια με ελαφρείς τραυματισμούς

«Πρόκειται για μια ανασφαλή και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Η Αυστραλία περιμένει όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να λειτουργούν τις ένοπλες δυνάμεις τους με επαγγελματικό και ασφαλή τρόπο», είπε ο Μαρλς.

Οι δύτες που εκτίθενται σε ηχοβολιστικά κύματα μπορεί να εμφανίσουν ζάλη, προβλήματα ακοής ή βλάβες σε εσωτερικά όργανα, ανάλογα με τη συχνότητα και την ένταση του ήχου, σημειώνει ο Guardian.

Το περιστατικό αποτελεί και την πρώτη δοκιμασία στις σχέσεις των δύο χωρών μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανέζει στην Κίνα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τη βελτίωση του κλίματος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com