Σουηδία: «Δεν θα διενεργηθεί έρευνα» για το περιστατικό με το ομοίωμα Ερντογάν

Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε πως δεν θα διενεργηθεί επίσημη έρευνα για μια παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη όπου ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από φανοστάτη

by Times Newsroom

Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε σήμερα πως δεν θα διενεργηθεί επίσημη έρευνα για μια παρουσίαση την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη όπου ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια από φανοστάτη, ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet.

Βιντεοκλίπ που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το οποίο δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από σχοινί έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε οργή στην Τουρκία. Η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας την Πέμπτη και απαίτησε να διωχθούν οι υπεύθυνοι.

Ωστόσο, Σουηδός εισαγγελέας αποφάσισε επίσημα πως η ενέργεια δεν τιμωρείται με βάση τη σουηδική νομοθεσία.

«Έλαβα την υπόθεση ως δυσφήμηση, αλλά δεν θεώρησα ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με δυσφήμηση. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να μην ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα», δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας Λούκας Έρικσον στην Aftonbladet.

Η Σουηδία επιδιώκει την έγκριση της Τουρκίας προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αίτημα για ένταξη το οποίο υπέβαλε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει μια σαφέστερη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας καταδίκασε το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα και είπε πως ήταν μια υπονόμευση της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή