Σουηδία-πόλεμος συμμοριών: Η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει τις σωματικές έρευνες χωρίς όρους

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο συμμοριών ο οποίος έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδο στα τέλη του 2023 με έναν αριθμό ρεκόρ πυροβολισμών.

by Times Newsroom

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να δημιουργήσει προσωρινές ζώνες όπου η αστυνομία θα έχει κάθε διακριτική ευχέρεια να διεξάγει έρευνες σε σπίτια ή σωματικές έρευνες, και στους ανήλικους, για να σταματήσει τη βία των εγκληματικών συμμοριών που ταλανίζει τη χώρα.

Η Σουηδία είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο συμμοριών ο οποίος έφθασε σε πρωτοφανές επίπεδο στα τέλη του 2023 με έναν αριθμό ρεκόρ πυροβολισμών. Είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου σκοτώνονται οι περισσότεροι άνθρωποι από πυροβόλα όπλα, δηλώνει η κυβέρνηση.

Εντός οριοθετημένων περιοχών “ένας αστυνομικός θα μπορεί να διενεργεί έρευνα σε πρόσωπα και οχήματα (με στόχο) να βρει όπλα και άλλα επικίνδυνα αντικείμενα προκειμένου να αποτρέψει τη διάπραξη εγκλημάτων”, ανακοίνωσε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Θα επιτρέπεται επίσης να “διεξάγεται έρευνα σε παιδιά”.

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην ταχεία έγκριση του νομοσχεδίου από το Κοινοβούλιο ώστε να τεθεί σε ισχύ στις 28 του προσεχούς Μαρτίου.

Οι έλεγχοι σε αυτές τις ζώνες θα γίνονται με τη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, χωρίς να χρειάζεται να γίνει αναφορά για μια υποψία προηγουμένως ή να υπάρχει ένταλμα σύλληψης.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται στη βάση “ενός προφίλ κινδύνου που έχει επεξεργαστεί η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών, αν ένα πρόσωπο ντύνεται με έναν ορισμένο τρόπο ή συμπεριφέρεται περίεργα” για παράδειγμα, δηλώνει ο Στρόμερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αστυνομικών θεμάτων Μάρτιν Μέλιν του κόμματος των Φιλελευθέρων (μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), τα μέλη των συμμοριών είναι ντυμένα με έναν ορισμένο τρόπο, επιτρέποντας να τα αναγνωρίζουμε.

“Όλοι όσοι φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση δεν είναι εγκληματίες αλλά πολλοί εγκληματίες φορούν καπελάκι Gucci απομίμηση”, δήλωσε. “Έχουμε μια καλή ιδέα για το πώς ντύνονται οι εγκληματίες αυτοί των συμμοριών και πώς συμπεριφέρονται. Και αυτό διαφέρει από τους νέους που σέβονται τον νόμο και ζουν σε αυτές τις (ευαίσθητες) περιοχές”, δήλωσε ο Μέλιν.

Το συγκεκριμένο μέτρο εμπνέεται από παρόμοιο νόμο που ισχύει εδώ και χρόνια στη Δανία.

Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, επικεφαλής των Μετριοπαθών, ήταν ο αρχιτέκτονας, στο τέλος των βουλευτικών εκλογών του 2022, μιας πρωτοφανούς προσέγγισης με την ακροδεξιά, η οποία τον στηρίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή