Σπάνια δικαστική νίκη στη Ρωσία: Αθωώθηκε ακτιβίστρια υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων

Κατηγορήθηκε για διανομή πορνογραφικού υλικού

by Times Newsroom

Μία Ρωσίδα εικαστικός, που αντιμετώπιζε ποινή τριετούς φυλάκισης για τα σκίτσα της που αναπαριστούν γυμνές γυναίκες, αθωώθηκε σε μια σπάνια δικαστική νίκη για μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη Ρωσία.

Η Γούλια Τσβέτκοβα συνελήφθη το 2019 και κατηγορήθηκε για διανομή πορνογραφικού υλικού αφού ανήρτησε σκίτσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο σειράς έργων με στόχο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εικόνα του σώματος στα μέσα ενημέρωσης.

Στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ξένος πράκτορας και πέρασε τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό, σε μια κίνηση που σύμφωνα με τους υποστηρικτές της συνδέεται με τον ακτιβισμό και την εκστρατεία για θέματα φεμινισμού και τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+.

Η ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial αναγνώρισε τη Τσβέτκοβα ως πολιτική κρατούμενη και ζήτησε την απελευθέρωσή της.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα δικαστήριο στην πόλη Κομσομόλσκ στον Αμούρ, στην ανατολική Ρωσία, αθώωσε την Τσβέτκοβα, σύμφωνα με κανάλι στο Telegram που έστησαν υποστηρικτές της. Τον περασμένο μήνα εισαγγελείς είχαν ζητήσει να καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση.

«Η τριετής δοκιμασία έληξε με νίκη για την υπεράσπιση», ανέφεραν υποστηρικτές της Τσβέκτοβα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε χαρούμενοι, αλλά όχι εντελώς ακόμα. Η εισαγγελία έχει 10 ημέρες για να υποβάλει έφεση».

Πρόκειται για μια σπάνια εξέλιξη για μια Ρωσίδα ακτιβίστρια, σε μία χώρα όπου πάνω από το 99% των υποθέσεων που οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες καταλήγουν σε καταδίκη.

Με τη στήριξη της υπερσυντηρητικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ψηφίσει σειρά νόμως την τελευταία δεκαετία για να περιορίσει τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και να προστατεύσει τις «παραδοσιακές αξίες», όπως τις χαρακτηρίζει.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή