Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Μην απειλείτε με τη χρήση βίας – Ο Μπάιντεν πρέπει να ήταν μισοκοιμισμένος»

«Προσέχετε τα παντελόνια των στρατιωτών σας-μπορεί να βραχούν στον Περσικό»

by Times Newsroom

Αυστηρό μήνυμα κατά των ΗΠΑ και κατά του Ισραήλ έστειλε την Παρασκευή (15/7) ο ιρανικός στρατός ζητώντας τους «να μην απειλούν το Ιράν με τη χρήση βίας».

Η προειδοποίηση από την Τεχεράνη ήρθε λίγο μετά από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρησιμοποιούσε βία ως μέσο ύστατης καταφυγής προκειμένου να εμποδίσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Αμερικανοί και οι Σιωνιστές (το Ισραήλ) ξέρουν πολύ καλά το τίμημα αν χρησιμοποιήσουν τη λέξη ”βία” εναντίον του Ιράν» επεσήμανε ο ταξίαρχος Αμπολφαζί Σεκαρτσί, εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.

«Ο Μπάιντεν πρέπει να ήταν μισοκοιμισμένος όταν απείλησε το Ιράν», είπε και πρόσθεσε: «Προσέχετε τα παντελόνια των στρατιωτών σας-μπορεί να βραχούν στον Περσικό».

Ερωτηθείς από την ισραηλινή τηλεόραση αυτή την εβδομάδα αν οι δηλώσεις του ότι θα εμπόδιζε την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία εναντίον του Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Αν αυτό ήταν η τελευταία καταφυγή, ναι».

Χθες, Πέμπτη, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ υπέγραψαν κοινή δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προφανώς σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι εκκλήσεις του Ισραήλ για μια «αξιόπιστη στρατιωτική απειλή» εκ μέρους των παγκόσμιων δυνάμεων.

Το Ιράν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων, λέγοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμά του εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Η Τεχεράνη κατέληξε σε συμφωνία με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2018 βάσει της οποίας περιόρισε το πρόγραμμά της για τον εμπλουτισμό ουρανίου, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία το 2018 και επανέφερε τις σκληρές κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Ως αποτέλεσμα, η Τεχεράνη άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς της συμφωνίας περίπου έναν χρόνο αργότερα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναβίωση της συμφωνίας δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει καρπούς.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή