Συμφωνία Βούτσιτς-Κούρτι μετά από «μαραθώνια» συνάντηση για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου – Η ανάρτηση Μπορέλ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, μετά από μία μαραθώνια συνάντηση στην πόλη Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία διήρκησε σχεδόν 12 ώρες, κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τον τρόπο υλοποίησης της πρότασης της ΕΕ σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

by Times Newsroom

«Μπορώ να ανακοινώσω ότι το Κόσοβο και η Σερβία συμφώνησαν για τον τρόπο υλοποίησης της (ευρωπαϊκής) πρότασης, στην πορεία εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων. Τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί πλήρως να τηρήσουν όλα τα άρθρα της συμφωνίας και να εφαρμόσουν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους με καλό σκοπό και καλή τη πίστει»δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι στη συνάντηση στην Οχρίδα υπήρξε συμφωνία για σημαντικά σημεία του οδικού χάρτη για την υλοποίηση του ευρωπαϊκής πρότασης.

«Για εμάς είναι σημαντικό ότι τέθηκε στις προτεραιότητες η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (στο Κόσοβο). Μας περιμένει δουλειά τους επόμενους μήνες. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ευρωπαϊκή πορεία, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το σχέδιο για την εφαρμογή της πρότασης» σημείωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι από το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας και η ΕΕ θα αξιολογεί συνεχώς την πορεία υλοποίησης της και θα επιβάλλει κυρώσεις σε κάθε πλευρά που καθυστερεί, υπό την μορφή αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρίστινα θα προχωρήσει αμέσως με τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και πρόσθεσε πως εάν συμβεί αυτό, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα επιστρέψουν στα θεσμικά όργανα του Κοσόβου, από τα οποία αποχώρησαν τους περασμένους μήνες.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας, κατηγόρησε ωστόσο τον πρόεδρο της Σερβίας για «άρνηση υπογραφής της συμφωνίας» και τώρα, όπως είπε, εναπόκειται στην ΕΕ να βρει έναν μηχανισμό για να καταστεί η συμφωνία νομικά δεσμευτική.

Τα συγχαρητήρια του προς τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, η χώρα του οποίου φιλοξένησε τη χθεσινή συνάντηση.

Η πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου- Πρίστινας, η οποία αποτελείται από 11 άρθρα, είχε παρουσιαστεί επίσημα στις 27 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες και επί της αρχής είχε γίνει αποδεκτή από τα δύο μέρη.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή