Τα Βανουάτου χτυπήθηκαν από σεισμό και κυκλώνα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 320.000 κάτοικοι

Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής νεκροί, ούτε προειδοποίηση για τσουνάμι

by Times Newsroom

Σεισμός 6,5 Ρίχτερ και κυκλώνας χτύπησε τα Βανουάτου με αποτέλεσμα να κηρυχτούν τα νησιά και οι 320.000 κάτοικοί τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο σεισμός καταγράφτηκε χθες Πέμπτη 2/3 στις 20:04 (ώρα Ελλάδας) στα ανοικτά του μεγάλου νησιού Εσπίριτου Σάντο, 82 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το χωριό Πορτ Ολρί, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS). Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα και ακολούθησε μετασεισμός 5,4 βαθμών.

Το κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC), με έδρα τη Χαβάη, σημείωσε σε ανακοίνωσή του πως δεν ανέμενε να χτυπήσει τσουνάμι μετά τον κύριο σεισμό.

Τα Βανουάτου πλήττονται ταυτόχρονα από τον κυκλώνα Κέβιν, που ώθησε τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζο Χάρι Κάρου.

Ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Καλσακάου κάλεσε τις τοπικές αρχές να «βοηθήσουν τις κοινότητες στις εργασίες καθαρισμού» και «να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών», προσθέτοντας πως δεν αποκλείει το να κηρυχθεί κατάσταση φυσικής καταστροφής στις ζώνες που υπέστησαν τα βαρύτερα πλήγματα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν νεκροί είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στον Ειρηνικό Σονίλ Ραμ. Ωστόσο, εκατοντάδες πληγέντες παραμένουν συγκεντρωμένοι σε κέντρα υποδοχής στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα, σύμφωνα με την αστυνομία. Όταν έγινε ο σεισμός, πολλοί κάτοικοι ήταν στα σπίτια τους, καθώς σφοδροί άνεμοι που έφερε ο κυκλώνας ξερίζωναν δέντρα και στέγες σπιτιών.

Πλημμύρες και διακοπή ρεύματος

Δυο ημέρες νωρίτερα, ο κυκλώνας Τζούντι είχε ήδη δοκιμάσει τα Βανουάτου, φέρνοντας ανέμους ταχύτητας ως και 200 χιλιομέτρων την ώρα. Καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν δρόμους, ενώ κόπηκε το ρεύμα και διακόπηκε η λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών. Ούτε η ηλεκτροδότηση, ούτε οι επικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τώρα.

Ο Ντίκινσον Τέβι, γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού στα Βανουάτου, προειδοποίησε πως είναι πιθανό να προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές. «Ο κόσμος στο (Εσπίριτου) Σάντο αισθάνθηκε τον σεισμό, αλλά δεν μπόρεσε να βγει για να αποτιμήσει τις ζημιές εξαιτίας των σφοδρών ανέμων» του κυκλώνα, εξήγησε ο κ. Τέβι. «Μου είπαν πως πολλοί δεν κατάφεραν να κοιμηθούν τη νύχτα καθώς έγινε ο σεισμός ενώ τους είχαν ξυπνήσει ήδη οι άνεμοι», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΕΣ, σε ορισμένους τομείς της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα το ρεύμα παραμένει κομμένο δυο μέρες.

Στις αρχές του Ιανουαρίου σημειώθηκε σεισμός 7 βαθμών. Σε εκείνη την περίπτωση, είχαν εκδοθεί έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι.

Τα Βανουάτου, που βρίσκονται πάνω στον «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες, βιώνουν συχνά έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η νησιωτική χώρα θεωρείται από τις πιο εκτεθειμένες σε φυσικές καταστροφές -σε σεισμούς, καταιγίδες, πλημμύρες, τσουνάμι- σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή