Ταϋγέτη Μπασούρη (1914 – 2003) Ηθοποιός

Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992.

by Times Newsroom

Η Ταϋγέτη Μπασούρη (29 Ιουνίου 1914 – 28 Ιανουαρίου 2003), περισσότερο γνωστή ως Ταϋγέτη, ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και αργότερα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της την περίοδο της Κατοχής, ενώ το 1943 έγινε μέλος του ΣΕΗ. Είχε ενεργό συμμετοχή στο ΕΑΜ Θεάτρου και εντάχθηκε στο ΚΚΕ. Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση εξορίστηκε στη Χίο, στη Μακρόνησο, στο Τρίκερι και στον Αϊ-Στράτη. Πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2003 και κηδεύτηκε στους Αγίους Αναργύρους.

Από το 1951 υπηρέτησε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) υποδυόμενη κυρίως κωμικούς ρόλους. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες που συμμετείχε ανήκουν Η κάλπικη λίραΟ παπατρέχας και οι Δυο τρελοί και ο ατσίδας. Το 1973 πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στην τηλεόραση, συμμετέχοντας στη σειρά Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή. Από το 1984 εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι την συνταξιοδότησή της, το 1992. Η τελευταία της συμμετοχή στο θέατρο έγινε στο διασκευασμένο για παιδιά, από τον Αλέξη Σολομό, έργο του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τελευταία φορά, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά Οι μεν και οι δεν, συγκεκριμένα, στο επεισόδιο 70 με τον τίτλο “Ψυχώ”.

Φιλμογραφία

 
Έτος Τίτλος Ρόλος
1955 Η κάλπικη λίρα περαστική
1956 Γραφείο συνοικεσίων πελάτισσα γραφείου
Ο ζηλιαρόγατος κυρία Κοκκίνου
1957 Αγιούπα, το κορίτσι του κάμπου
Μπαρμπα-Γιάννης ο κανατάς πελάτισσα κανατά
1958 Χαρούμενοι αλήτες πελάτισσα κρεοπωλείου
Ο Τζίτζικας κι ο Μέρμηγκας πελάτισσα ανθοπωλείου
Ένας ήρως με παντούφλες εκπρόσωπος επιτροπής
1959 Ο θησαυρός του μακαρίτη μέντιουμ
Όσο υπάρχουν γυναίκες πελάτισσα ταξί
Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα Πηνελόπη Μυστρά
1960 Τσακιτζής: Ο προστάτης των φτωχών Καραγκιόζαινα
Αγνές ψυχές
1961 Το παιδί του δρόμου
1962 Λαφίνα
Το πιθάρι Λένη
Τέρμα τα δίφραγκα Ευλαλία
Πονεμένη μητέρα
Ο άντρας της γυναίκας μου μέλλουσα ηθοποιός
Τα Χριστούγεννα του αλήτη
1963 Το τεμπελόσκυλο Αφροδίτη
Οι τουρίστες
Ευτυχώς χωρίς δουλειά φιλόζωη
Εμείς τα μπατιράκια
1964 Σχολή για σωφερίνες πελάτισσα σχολής
Μια βδομάδα στον Παράδεισο συγγενής
Ζωή γεμάτη πόνο γειτόνισσα
Ζητιάνος μιας αγάπης
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά Καλλιθέα
Είναι μεγάλος ο καημός Πανωραία
1965 Φτωχό μου σπουργιτάκι
Προδομένη
1966 Ο παπατρέχας θεία Καλλιόπη 
Προξενήτρα πράκτωρ 017 Περσεφόνη
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση νύφη
Ησαΐα χόρευε πελάτισσα κομμωτηρίου
Δοσατζού: Επιχείρησις γαμπρός αδελφή Γιαννάκη
1967 Πάρε κόσμε θεία 
Μανωλάκης ο τέντι μπόι Καλλιθέα
Κοκοβιός και Σπάρος στα δίχτυα της αράχνης μάγισσα
Η χαρτορίχτρα πελάτισσα Μπουμπούς
Ένας απένταρος λεφτάς
Από λαχτάρα σε λαχτάρα
Τρελός παλαβός και Βέγγος Κίτσα
1968 Ο μπακαλόγατος Πανωραία
Ο κούκλος Λουκία Λωλοκαμπέρου
1969 Αλτ! Και σ’ έφαγα αδελφή Περικλή
Προκόπης ο απρόκοπος
1970 Δυο τρελοί και ο ατσίδας κυρία Τούτουκα
1979 Ο φαλακρός μαθητής σύζυγος Οδυσσέα
1987 Όνειρο αριστερής νύχτας
1991 Φανουρόπιτα
1993 Ζωή χαρισάμενη
1996 Μη μου άπτου γυναίκα στη στάση
  • Πηγή: wikipedia

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή