«Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός

Μετά από 3,5 μήνες μεγάλης επισκεψιμότητας από σχολεία, ομάδες κοινού και μεμονωμένους επισκέπτες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανακοινώνει την παράταση της έκθεσης «Θησαυροί Φιλελληνικής Ζωγραφικής» από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.

by Times Newsroom

Η έκθεση η οποία εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, αγαπήθηκε από το κοινό της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, συμμετέχοντας στις online και δια ζώσης ξεναγήσεις όπως και στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται από το μουσείο.

Τα έργα που παρουσιάζονται προέρχονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός και είναι πίνακες ζωγραφικής φιλοτεχνημένοι από Ευρωπαίους ζωγράφους που συνδέθηκαν με το Φιλελληνικό κίνημα. Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, αφενός διότι στους δημιουργούς συγκαταλέγονται επιφανείς Ευρωπαίοι ζωγράφοι όπως οι Ιταλοί L. Lipparini, C. Dell’Acqua, F. Agricola, οι Γερμανοί Peter von Hess, J.C. Perlberg, L. Lange, C. Rottmann, οι Άγγλοι D. Dighton, E. Lear, G.P. Reinagle, οι Γάλλοι A.M. Colin, P. Bonirote, o Δανός M.C.W. Rørbye. Αφετέρου, διότι οι παραστάσεις αγγίζουν όλες τις πτυχές του Φιλελληνισμού, την αρχαιολατρεία των καλλιεργημένων Ευρωπαίων, τη συμπαράσταση του Χριστιανικού κόσμου, τη συμπάθεια των απανταχού φιλελευθέρων.

Η Συλλογή δεν είναι απλώς συναρπαστική, αλλά πλήρης, καθώς περιλαμβάνει και παραστάσεις του ελληνικού τοπίου, στις οποίες εντοπίζονται οι απαρχές του εικαστικού Φιλελληνισμού, δεδομένου ότι αυτές οι ελληνικές τοπιογραφίες συνετέλεσαν ώστε η ιδανική Ελλάδα των Ευρωπαίων να αποκτήσει εδαφικότητα.

Η άρτια ανθολόγηση του φιλελληνικού ρεπερτορίου και η συνύπαρξη καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικών ιδεολογικών και τεχνοτροπικών προσεγγίσεων που περιέχει η έκθεση, προσφέρουν στους επισκέπτες εκτός από την αισθητική απόλαυση και ένα μάθημα Ιστορίας της Τέχνης.

Η έκθεση πλαισιώνεται από πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), και είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο (Αγίου Δημητρίου 159Α), στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ. 32) και στο e-shop του Ιδρύματος (https://bit.ly/3ZVvP03).
Επιμέλεια έκθεσης: Δρ. Φανή–Μαρία Τσιγκάκου.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
Για κρατήσεις σχολείων και συμμετοχή στις ξεναγήσεις κοινού: 2310247111-Επόμενη ξενάγηση κοινού: Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 11:00

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή