Τιερί Μπρετόν: Ο Γάλλος που θέλει να γίνει πρόεδρος της Ε.Ε.

Στο δοκιμαζόμενο από κρίσεις ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η μάχη των αξιωμάτων δεν παύει να έχει τη δική της σημασία. Γι΄ αυτό τον λόγο συζητήθηκε πολύ την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ένα δημοσίευμα του -συνήθως καλά πληροφορημένου- Politico, σύμφωνα με το οποίο ένας Γάλλος συνεργάτης του Μακρόν επιδιώκει διακαώς να διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

by Times Newsroom

Ο λόγος για τον αυτοαποκαλούμενο ψηφιακό αστυνόμο της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν. Ενα αντίπαλο δέος του ανεξέλεγκτου ψηφιακού επεκτατισμού του ιδρυτή της Tesla και του X (πρώην Twitter) Ελον Μασκ, ο οποίος ποντάρει στη στήριξη του Γάλλου προέδρου για να αναρριχηθεί στο ύπατο αξίωμα.

Σύμφωνα με ακριτομυθίες ανθρώπων του Μακρόν στα γαλλικά ΜΜΕ, ο Μπρετόν, ένας εκρηκτικής ιδιοσυγκρασίας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των τηλεπικοινωνιών και νυν επίτροπος της Γαλλίας στην Ε.Ε. με διευρυμένες αρμοδιότητες, έχει πάρει πολύ ζεστά την  αναβάθμισή του. Ολοι ξέρουν ότι θέλει να συνεχίσει. Αναρωτιούνται μάλιστα μήπως καταφέρει να παραμείνει στην Κομισιόν χωρίς να υποδειχθεί κορυφαίος υποψήφιος (Spitzenkandidat) ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ένας Γάλλος διπλωμάτης στο Politico.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, και στην πράξη λειτουργεί ως άτυπος πρόεδρος της 27μελούς Ενωσης στις διεθνείς σχέσεις. Με αυτήν θα συναντηθεί ή θα συνομιλήσει ο Τζο Μπάιντεν, αυτή θα εξωτερικεύσει και τη γραμμή της Ε.Ε. στο θέμα π.χ. της Ουκρανίας. Το ότι δεν διαθέτει το ίδιο κύρος με τους υπόλοιπους παγκόσμιους ηγέτες οφείλεται στις παθογένειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ φυσικά, ρόλο παίζουν και οι περιορισμένες κατά πολλούς πολιτικές της ικανότητες.

Ανακατανομή

Mετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι θέσεις της Κομισιόν θα ανακατανεμηθούν από την αρχή, μαζί και του προέδρου της. Προς το παρόν η πρώην υπουργός Αμυνας και Οικογενειακού Προγραμματισμού της Μέρκελ δεν έχει διευκρινίσει αν θα παραμείνει ή όχι, καθώς συζητείται και για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ.

Θολή όμως είναι και η διαδικασία, καθώς οι θέσεις του προέδρου της Κομισιόν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής (βλέπε Σαρλ Μισέλ και Γιόζεπ Μπορέλ) συμφωνούνται στην πράξη ύστερα από παζάρια των τριών μεγάλων κοινοβουλευτικών ομάδων (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές/Δημοκράτες, Φιλελεύθεροι/Ευρωπαϊκή Ανανέωση). Χαρακτηριστική περίπτωση ενός τέτοιου συμβιβασμού υπήρξε η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, καρπός ενός παζαριού που κράτησε έως την τελευταία στιγμή, το 2019.

Μολονότι κύκλοι του Παρισιού διαδίδουν ότι ο Μακρόν δεν θα είχε αντίρρηση για δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, ο Μπρετόν συνεχίζει φιλότιμα την προσπάθειά του. Την προηγούμενη εβδομάδα χαμογέλασε… ως τα αφτιά στο πλατό της υψηλής ακροαματικότητας πολιτικής εκπομπής Quotidien, όταν ρωτήθηκε αν στοχεύει πράγματι στο ύπατο ευρωπαϊκό αξίωμα. Παλαιότερα είχε πει χαριτολογώντας ότι θα ενσαρκώσει το Plan Β για την προεδρία της Κομισιόν κάποια μέρα και γενικά δεν κρύβει τις προθέσεις του.

Δίκην παραπόνου, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν τον έχει καλέσει κανείς (σ.σ.: βλέπε Μακρόν) να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Αναγέννησης στις ευρωεκλογές, κάτι που θα τον καθιστούσε αυτομάτως Spitzenkandidat της κεντρώας ομάδας της Ευρωπαϊκής Ανανέωσης.

Τις φιλοδοξίες του Μπρετόν υποδαυλίζει μερίδα του γαλλικού οικονομικού κατεστημένου. Η εφημερίδα Les Echos (που εκφράζει τους Γάλλους βιομηχάνους και τραπεζίτες, όπως η Il Sole 24 Ore τους Ιταλούς και η Handelsblatt τους Γερμανούς) έβαλε στο στόμα ενός συμβούλου του Μακρόν ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον Τιερί Μπρετόν: Ηταν ο Μίστερ Εμβόλια στη διάρκεια της Covid-19. Yπερασπίζεται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη μετάβαση σε έναν καθαρό κόσμο, χωρίς άνθρακα. Γενικά ενσαρκώνει την Ευρώπη που θέλει να αλλάξει την καθημερινή ζωή των πολιτών της.

Τις ίδιες προτεραιότητες είχε βέβαια μέσες-άκρες και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια εποχή που η Ευρώπη μαστίζεται από ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, κλιματικές καταστροφές, έντονες μεταναστευτικές πιέσεις κι έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Ούτως ή άλλως, προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμος ο Μπρετόν είναι να σημειώσουν καλές επιδόσεις τα φιλελεύθερα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ανανέωσης τον Ιούνιο ώστε ο Μακρόν να μπορέσει να τον υποστηρίξει. Το πιθανότερο βέβαια είναι ο Γάλλος πρόεδρος να αποφασίσει την τελευταία στιγμή, κατά το καλό του συνήθειο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com