Με ομιλητή τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Δρα Νικόλα Ιωαννίδη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάλεξη με τίτλο «Προσφυγικό Δίκαιο και η εμπειρία της Κυπριακής Δημοκρατίας», την οποία διοργανώνουν το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Νομική» και η Έδρα Jean Monnet «Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δικαιώματα και Δικαστική Ολοκλήρωση» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η τηλεδιάλεξη θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00, και θα μεταδοθεί ελεύθερα μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/6d9ynxr7
Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία θέματα συζήτησης σε πολλά σημεία της υφηλίου. Το διεθνές δίκαιο διαλαμβάνει μία σειρά από κανόνες που επιβάλλουν υποχρεώσεις στα κράτη με σκοπό τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όσων ατόμων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αναζητώντας διεθνή προστασία. Υπό το φως των ανωτέρω, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο. Τα τελευταία χρόνια, ως κράτος πρώτης γραμμής, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί τεράστιες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες θέτουν σοβαρές προκλήσεις ως προς τη δυνατότητα του κράτους να διαχειριστεί μεγάλους αριθμούς παράτυπων μεταναστών και να διατηρήσει ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου. Η εισήγηση του Υφυπουργού Μετανάστευσης θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο που διέπει το προσφυγικό/μεταναστευτικό και θα παρουσιάσει την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξισορροπήσει ανάμεσα στις διεθνείς της υποχρεώσεις αφ’ ενός και τη διαφύλαξη ζωτικών συμφερόντων της αφ’ ετέρου.
Ο Νικόλας Α. Ιωαννίδης κατέχει διδακτορικό τίτλο στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-2018 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Nippon στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο Θάλασσας στο Αμβούργο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (LLM) στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Έχει διδάξει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, καθώς και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 2015 μέχρι το 2024 ήταν νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το διεθνές δίκαιο (COJUR) και το δίκαιο θάλασσας (COMAR). Εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Το 2019 βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων για την καλύτερη διδακτορική διατριβή Έλληνα φοιτητή στο διεθνές δίκαιο για τα έτη 2017-2019. Το 2020 έλαβε το βραβείο ‘Daniel Vignes’ από τη Διεθνή Ένωση για το Δίκαιο της Θάλασσας για το ακαδημαϊκό άρθρο του στο International and Comparative Law Quarterly σε σχέση με τις δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές. Το 2020 δημοσιεύθηκε η μονογραφία του με τίτλο: “Maritime Claims and Boundary Delimitation: Tensions and Trends in the Eastern Mediterranean Sea” (εκδόσεις Routledge). Εντός του 2025 αναμένεται να εκδοθεί η δεύτερη μονογραφία του με τίτλο: “The ‘Predominant Interest’ Concept and Maritime Delimitation: Safeguarding Predictability and Enhancing Equitableness” (Edward Elgar). Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου. Τον Ιούνιο 2024, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.