Την επίσημη έναρξη του ANIMASYROS 2022 κήρυξε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου!

Animasyros 2022 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων | 20-25 Σεπτεμβρίου, Σύρος

by Times Newsroom

Με μία εντυπωσιακή τελετή στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, η 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι “με εντυπωσίασε το εύρος της θεματικής, η ποικιλία των μέσων και των τεχνικών και η ευαισθησία των δημιουργών, που δεν αρκούνται σε άρτιες αισθητικά ταινίες, καθώς επιδιώκουν να μεταφέρουν ισχυρά κοινωνικά μηνύματα μέσω μιας ιδιαίτερης γλώσσας, που ενεργοποιεί τη φαντασία και διευρύνει την παραδοσιακή αφήγηση. Να προσεγγίσουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου – πολέμους, προσφυγιά, πανδημία, κλιματική αλλαγή, μοναξιά, ανθρώπινες σχέσεις – με ποιητική ματιά, τόλμη, βάθος.”

Ο Πρόεδρος του ANIMASYROS, Βασίλης Κ. Καραμητσάνης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, ενώ η βραδιά είχε ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα. Η τελετή έναρξης αναμεταδόθηκε ζωντανά στην πλατεία Μιαούλη.

Στο κατάμεστο θέατρο Απόλλων, ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, απηύθυναν χαιρετισμό, ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Animasyros Βασίλη Καραμητσάνη, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ Πάνος Κουάνης, ενώ το παρών στην εκδήλωση μέσω διαδικτύου έδωσε και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού​ Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, διπλωματικών αποστολών, της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και θεσμικών φορέων.

Από αριστερά: Μαρία Ανεστοπούλου, Γιώργος Λεονταρίτης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Βασίλης Καραμητσάνης, Νίκος Λειβαδάρας, Αλίκη Λεονταρίτη

Η βραδιά άνοιξε με την ενδιαφέρουσα περφόρμανς, “Η Επιστροφή του Πρόσπερου (εκ Αδάνων)”, του Φίλιππου Τσιτσόπουλου με θέμα το προσφυγικό, ένα ζήτημα που πραγματεύεται και η εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ “Flee”. Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Animasyros Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή και καλωσόρισε το κοινό στην επίσημη έναρξη του φεστιβάλ που φέτος, στην 15η έκδοσή του, έρχεται μεγαλύτερο από ποτέ και με ένα πρόγραμμα πλουσιότερο από κάθε άλλη φορά.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η 2η νέα ταινία ανιμέισον παραγωγής του Animasyros που δημιουργήθηκε για τον ΕΟΤ, με στόχο την προβολή της Ελλάδας ως έναν διαρκώς εξελισσόμενο προορισμό με βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση προβολής του σύγχρονου χαρακτήρα της χώρας, σε σενάριο του ΕΟΤ και παραγωγή του Animasyros, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Ακολούθησε, παρουσία των συντελεστών και του Διευθυντή του Μελωδία 99.2  Δημήτρη Βραχνού, η πρώτη επίσημη προβολή της τρίτης ταινίας της σειράς “Ενενήντα Δεύτερα” σε συνεργασία με τον Μελωδία 99.2, η οποία αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Συριανό ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου. Στο animated biopic, σε σκηνοθεσία Μαρίας Χρίστου και Ντάνιελ Νικολάου, επιμέλεια σκηνοθεσίας Χαράλαμπου Μαργαρίτη και σενάριο που επιμελήθηκαν ο Μελωδία 99.2 και το Animasyros, ακούγεται το τραγούδι «Άλλος για Χίο τράβηξε» που κυκλοφόρησε το 1972 με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Μάνου Ελευθερίου, το οποίο και διασκεύασε ειδικά για την ταινία αυτή ο Γιώργος Νταλάρας.

Θέατρο Απόλλων

Αμέσως μετά, το Animasyros σήκωσε αυλαία με το πολυβραβευμένο “Flee”, του Jonas Poher Rasmussen, μια ταινία της StraDa Films η οποία, μεταξύ άλλων, απέσπασε τρεις υποψηφιότητες για OSCAR, επιλέχθηκε στις Κάννες και κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό του Sundance. Την ταινία προλόγισαν ο character designer της ταινίας Mikkel Sommer και η διευθύντρια παραγωγής Δανάη Κατωπόδη, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει για πρώτη φορά το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ που αφορά στην αληθινή ιστορία φυγής ενός μικρού Αφγανού από τη χώρα του για το ομηρικό ταξίδι προς την ελευθερία θα παρουσιάσουν.

Η βραδιά έληξε με την καθιερωμένη δεξίωση στην Αυλή του θεάτρου Απόλλων η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Πρεσβειών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην Ελλάδα.

***To 15ο Animasyros πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε εμβληματικούς χώρους της Σύρου, όπως το θέατρο Απόλλων, ο θερινός κινηματογράφος Παλλάς, το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο ιστορικός πρώην χειμερινός κινηματογράφος ΕΡΜΗΣ, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, σε υπαίθριους χώρους όπως η Πλατεία Φοίνικα, η αυλή της Μονής Πατέρων Καπουκίνων στην Άνω Σύρο, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις και events σε κεντρικά σημεία της Ερμούπολης. Μέρος του προγράμματος προβολών θα είναι διαθέσιμο και μέσω ψηφιακών προβολών στην ιστοσελίδα www.animasyros.gr ενώ οι εργασίες της Αγοράς θα αναμεταδίδονται στο  επίσημο κανάλι του ANIMASYROS στο Youtube.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή