Το μικρό νησιωτικό κράτος Ναούρου διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν

Μετά την απόφαση του Ναούρου μένουν μόλις 12 χώρες, που αναγνωρίζουν επισήμως την Ταϊβάν

by Times Newsroom

Το Ναούρου, ένα μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν και ότι προτίθεται να την αναγνωρίσει ως μέρος της Κίνας, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, την αντίδραση της Ταϊπέι.

Ο Ντέιβιντ Αντεάνγκ, πρόεδρος του Ναούρου, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησής του με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία εξηγεί ότι η χώρα “θα αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας”.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Ναούρου εξήγησε ότι πλέον η χώρα δεν θα αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, αλλά “ως αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού εδάφους. «Το Ναούρου θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν και δεν θα έχει πλέον επίσημες σχέσεις ή επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν», εξηγείται στην ανακοίνωση.

«Η Δημοκρατία της Κίνας (επίσημο όνομα της Ταϊβάν) θα διακόψει αμέσως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ναούρου, προκειμένου να διατηρήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τιεν Τσουνγκ- Κουάνγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση του προέδρου του Ναούρου.

Εξάλλου, η Ταϊπέι κατηγόρησε την Κίνα ότι πρόσφερε “οικονομική βοήθεια” στο Ναούρου, προκειμένου να πείσει τη χώρα να διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ταϊβάν.

Η Κίνα επικοινώνησε ενεργά με πολιτικούς στο Ναούρου και χρησιμοποίησε οικονομική βοήθεια, για να υποκινήσει τη χώρα να αλλάξει τη διπλωματική της αναγνώριση, πρόσθεσε ο Τιεν Τσουνγκ- Κουάνγκ.

Αντιθέτως, το Πεκίνο χαιρέτισε την απόφαση του Ναούρου: «Ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, το Ναούρου ανακοίνωσε (…) ότι είναι έτοιμο να αποκαταστήσει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Κίνα, επεσήμανε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών». Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι η Κίνα εκτιμά και χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Ναούρου.

Μετά την απόφαση του Ναούρου μένουν μόλις 12 χώρες, που αναγνωρίζουν επισήμως την Ταϊβάν.

Το γραφείο του ταϊβανέζου προέδρου εκτίμησε σήμερα ότι η Κίνα περιορίζει εδώ και καιρό τον διπλωματικό χώρο της Ταϊβάν, αλλά πρόσθεσε ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να ανακόψει την επιθυμία του λαού της χώρας να βγει στον κόσμο.

Το Ναούρου μετρά περίπου 12.500 κατοίκους και είναι το πιο πρόσφατο από τα κράτη του Ειρηνικού, που γυρνούν την πλάτη τους στην Ταϊβάν, έπειτα από μακροχρόνια σχέση με τη χώρα. Το 2019 τα Νησιά Σολομώντα, επίσης, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν και στράφηκαν στην Κίνα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com