Το ΥΠΠΟΑ  προστατεύει στο ακέραιο την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά και βιομηχανική κληρονομιά.

Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κρ. Αρσένη, για την κήρυξη κτηρίων της ΠΥΡΚΑΛ, ως νεώτερα μνημεία, στην Ελευσίνα.

by Times Newsroom

​Στο χρονικό της καθυστέρησης να κηρυχθούν νεωτέρα μνημεία, κτήρια του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα, από την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, τονίζοντας ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι γκρεμίζονται μνημεία, ενώ, ίσως δεν γνωρίζει  ότι  από τη στιγμή που ένα ακίνητο τελεί υπό χαρακτηρισμό, οποιαδήποτε ενέργεια επ’ αυτού, τελεί και υπό τον έλεγχο του Υπουργείο Πολιτισμού».

Αναφερόμενη στη διαδικασία υποβολής του φακέλου στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, η Λίνα Μενδώνη   είπε ότι «η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, απέστειλε τον φάκελο της προτεινόμενης κήρυξης, ήδη από τις 30 Ιανουαρίου 2019, στην αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, του ΥΠΠΟΑ. Παρόλα αυτά,  το θέμα εισήχθη στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, πέντε μήνες αργότερα, στις 6 Ιουνίου το 2019. Τότε αποφασίστηκε να γίνει αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2019 και το θέμα επανεξετάστηκε, στις 27 Ιουνίου  2019. Η τότε  Υπουργός Πολιτισμού, υπέγραψε  τη σχετική Aπόφαση την τελευταία εργάσιμη ημέρα, πριν από τις εκλογές. Δηλαδή, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, ενώ είναι προφανές ότι γνώριζε πως δεν θα προλάβαινε το Εθνικό Τυπογραφείο να τυπώσει την Απόφαση και επομένως δεν ολοκληρωνόταν η διαδικασία. Αν ήθελε πραγματικά να κηρύξει τα κτήρια, δεν θα περίμενε πέντε μήνες για την εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Στη Δευτερολογία της, η Υπουργός απαρίθμησε κτήρια της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, τα οποία έχουν κηρυχθεί ως Νεώτερα Μνημεία τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Απόδειξη ότι το ΥΠΠΟΑ  προστατεύει στο ακέραιο την αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά και βιομηχανική κληρονομιά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή