Βόζνεσεσκ: Η μικρή πόλη που μπλοκάρει τα μεγάλα σχέδια της Ρωσίας – «Ιερή πόλη» η Οδησσός

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την Οδησσό ως μια από τις ιερές πόλεις της Ουκρανίας, λέει στο  BBC o Ουκρανός βουλευτής Αλεξέι Γκοτσαρένσκο. Δέχθηκε επίθεση επειδή είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Μαύρη Θάλασσα».

by Times Newsroom

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι τα στρατεύματά της κατάφεραν να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση στο λιμάνι της Οδησσού, αναφέρει το BBC. Ωστόσο, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις άρχισαν τη Δευτέρα να βομβαρδίζουν τα προάστια του λιμανιού, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκοπής των Ουκρανών από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει την Οδησσό ως μια από τις ιερές πόλεις της Ουκρανίας, λέει στο  BBC o Ουκρανός βουλευτής Αλεξέι Γκοτσαρένσκο. Δέχθηκε επίθεση επειδή είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Μαύρη Θάλασσα».

«Η τελευταία φορά που η Οδησσός βομβαρδίστηκε από τους Ναζί ήταν πριν από 80 χρόνια. Ο Πούτιν είναι ο «Χίτλερ του 21ου αιώνα», είπε επίσης ο Γκοτσαρένκο, που εκπροσωπεί την Οδησσό στο Ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία, ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να αντέξει τον πόλεμο», είπε ο Γκοντσαρένκο. Προσθέτει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εφοδιαστεί με αεροπλάνα – όχι μόνο συστήματα αεράμυνας, γιατί η Ρωσία αυτή τη στιγμή έχει πλεονέκτημα στον αέρα.

Εάν οι ρωσικές δυνάμεις περάσουν την κύρια και στρατηγικής σημασίας γέφυρα πάνω από τον ποταμό Mertvovod που οδηγεί στην αγροτική πόλη Βόζνεσεσκ, η οποία σύμφωνα με το CBS News, ανατινάχθηκε από του Ουκρανούς  για να αποτραπεί η διέλευση των ρωσικών τανκ, τίποτα δεν θα εμποδίσει τους Ρώσους να επιτεθούν σε άλλο ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

«Πραγματική ανταμοιβή» για τον Ρώσο πρόεδρο  όμως θα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Παράλληλα οι Ρώσοι θα αποκτήσουν στρατηγική βάση σε τμήμα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και θα συνδεθούν με την Κριμαία, την οποία προσάρτησαν το 2014.

Μάχη με ό,τι ήταν πρόσφορο

Οι κάτοικοι του Βόζνεσεσκ συνεχίζουν να οχυρώνουν την πόλη τους, φοβούμενοι περαιτέρω επιθέσεις του ρωσικού στρατού. Οι αναφορές ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν πολυκατοικίες στην Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα, που απέχει 140 περίπου χιλιόμετρα δείχνουν ότι αυτοί οι φόβοι είναι δικαιολογημένοι και η μοίρα τους αβέβαιη.

Πρίν τρεις εβδομάδες πάντως, τα ουκρανικά στρατεύματα υποστηριζόμενα από ντόπιους εθελοντές, έδωσαν ένα συντριπτικό πλήγμα στα ρωσικά σχέδια, πρώτα ανατινάζοντας τη γέφυρα και στη συνέχεια οδηγώντας τον στρατό εισβολής πίσω, έως και 100 χιλιόμετρα, προς τα ανατολικά.

«Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την πόλη, αλλά και όλη την περιοχή πίσω από αυτήν. Και δεν έχουμε τα βαριά όπλα που έχει ο εχθρός μας»,δήλωσε ο 32χρονος δήμαρχος Voznesensk, Yevheni Velichko.

«Ήταν μια κολοσσιαία προσπάθεια από όλη την πόλη», είπε ο Αλέξανδρος, ένας ντόπιος καταστηματάρχης που βιντεοσκοπήθηκε στην πρώτη γραμμή με ένα AK47.

«Χρησιμοποιούσαμε κυνηγετικά τουφέκια, οι άνθρωποι πετούσαν τούβλα και πιθάρια, ηλικιωμένες φόρτωναν βαριά σακιά με άμμο.

“Οι Ρώσοι δεν ήξεραν πού να κοιτάξουν ή από πού θα ερχόταν η επόμενη επίθεση. Δεν έχω δει ποτέ την κοινότητα να συγκεντρώνεται έτσι”, είπε, στεκόμενος δίπλα στα στριμμένα συντρίμμια της γέφυρας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com