Βρετανική πρεσβεία: Ο Βρετανός διπλωμάτης που ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη στο Ιράν είχε εγκαταλείψει τη χώρα το 2021

Η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Βρετανός διπλωμάτης, για τον οποίο η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες, Τετάρτη, ότι συνελήφθη στο Ιράν, είχε εγκαταλείψει τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021.

by Times Newsroom

Χθες η ιρανική κρατική τηλεόραση και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσαν ότι ξένοι διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων βρισκόταν ένας Βρετανός, συνελήφθησαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης με την κατηγορία της κατασκοπείας. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισαν πότε έγιναν οι συλλήψεις.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε επίσης βίντεο, το οποίο έδειχνε έναν άνδρα, τον οποίο παρουσίασε ως τον Βρετανό διπλωμάτη Γκιλ Γουίτακερ, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια, συνελήφθη την ώρα που έβγαζε “φωτογραφίες σε απαγορευμένη ζώνη όπου διεξαγόταν στρατιωτική άσκηση” στην έρημο Σαχντάντ στην επαρχία Κερμάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

“Οι πληροφορίες για την κράτηση του δεύτερου στην ιεραρχία της πρεσβείας είναι πολύ ενδιαφέρουσες”, σημείωσε σε ειρωνικό του σχόλιο στο Twitter ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Σέρκλιφ, αναφερόμενος στον Γκιλ Γουίτακερ που ήταν ο αναπληρωτής του στην βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

“Αυτός στην πραγματικότητα έφυγε από το Ιράν τον Δεκέμβριο (2021) όταν τελείωσε η αποστολή του”, πρόσθεσε ο πρεσβευτής.

Πριν από αυτόν, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας είχε απορρίψει επίσης ως “εντελώς ψευδείς” τις πληροφορίες για την σύλληψη ενός διπλωμάτη του στο Ιράν.

Σύμφωνα με το Fars, μετά την σύλληψή του, ο Βρετανός διπλωμάτης “απελάθηκε από τη χώρα”. Ωστόσο σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση αυτός απλώς εκδιώχθηκε από “την ζώνη” στην οποία συνελήφθη.

Το πρακτορείο Fars μετέδωσε εξάλλου ότι “οι διπλωμάτες ξένων πρεσβειών που συνελήφθησαν διενεργούσαν κατασκοπεία στο Ιράν”.

Το Fars και η ιρανική τηλεόραση δεν διευκρίνισαν την εθνικότητα των άλλων διπλωματών που ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν ούτε πόσοι ήταν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έδειξε παράλληλα εικόνες από άλλον συλληφθέντα, τον οποίο παρουσίασε ως τον Μάτσιε Βάλτσακ, επικεφαλής του τμήματος μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Νικόλαος Κοπέρνικος στην Πολωνία”. “Το πανεπιστήμιο αυτό συνδέεται με το σιωνιστικό καθεστώς”, πρόσθεσε, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάρτσιν Τσιζνιέφσκι, τον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου αυτού στην Πολωνία, “πρόκειται για παλιά υπόθεση”. Ο Μάτσιε Βάλτσακ συνελήφθη στο Ιράν “τον Σεπτέμβριο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Μάτσιε Βάλτσακ είναι Πολωνός ερευνητής βιολόγος, ειδικός στους μικροοργανισμούς που ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σύμφωνα με την περιγραφή του στον ιστότοπο του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Μάτσιε Βάλτσακ “πήγε στην έρημο Σαχντάντ ως τουρίστας την ώρα που εκεί γινόντουσαν δοκιμές πυραύλων. Αυτός έπαιρνε δείγματα πετρωμάτων”.

Την Σαχντάντ επισκέπτονται κυρίως τουρίστες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com