Ύφεση: Η κατάθλιψη και πώς να την αντιμετωπίσετε

Πιο δύσκολη η κατάσταση για τους νεότερους

by Times Newsroom

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για την καταπολέμηση του επίμονου πληθωρισμού, η επιθετική αυτή στάση έχει ήδη αντίκτυπο στην οικονομία, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών. Ήδη, η βουτιά στη Wall Street έχει εξαφανίσει περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο από τα νοικοκυριά των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ , προειδοποίησε επίσης ότι οι επερχόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση της εκτίναξης των τιμών μπορεί να προκαλέσουν «κάποιο πόνο» στο μέλλον .

Και όμως, το 31% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμοι για μια οικονομική ύφεση και δεν κάνει τίποτα ενεργά για να προετοιμαστεί καλύτερα για μια τέτοια κρίση, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Bankrate.com .

«Η κατάθλιψη της ύφεσης, η κόπωση της ύφεσης – όπως θέλετε να το πείτε, τα χτυπήματα στην οικονομική ασφάλεια των Αμερικανών συνεχίζουν να έρχονται, πρώτα με την καταστροφική πανδημία του κορωνοϊού, ακολουθούμενη από τον υψηλό πληθωρισμό 40 ετών και τώρα τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας άλλης ύφεσης» αναφέρει η αναλύτρια του Bankrate.com Σάρα Φόστερ.

«Το να διατηρούμε κίνητρα για δύο και πλέον χρόνια για να προετοιμαστούμε για δύσκολες οικονομικές στιγμές μπορεί αναμφίβολα να μας κάνει να αισθανόμαστε εξουθενωτικά», πρόσθεσε.

«Για αυτό δεν φταίει ο κόσμος, αλλά η τεράστια πίεση που τους ασκείται», πρόσθεσε ο Jeffrey Galak, αναπληρωτής καθηγητής μάρκετινγκ στο Carnegie Mellon και ειδικός στην καταναλωτική συμπεριφορά.

«Οι άνθρωποι πέρασαν 2 ½ χρόνια διαχειριζόμενοι μια παγκόσμια πανδημία, αβέβαιο οικονομικό μέλλον, πολιτική αναταραχή και αυξανόμενο πληθωρισμό», είπε. «Κάποια στιγμή, δεν θα έχουν πλέον διάθεση να συνεχίσουν να κάνουν καλές επιλογές για το μέλλον τους».

Πιο δύσκολα για τους νέους

Όταν κατανέμονται ανά γενιά, οι νεότεροι ενήλικες ή οι Gen Zers είναι πιο πιθανό να βιώσουν «κούραση ύφεσης», σε σύγκριση με τους millennials, τους Gen Xers και τους baby boomers.

Είναι επίσης η ομάδα που τείνουν να λένε ότι η πανδημία διέκοψε τα χρόνια διαμόρφωσης τους και νιώθουν απογοητευμένοι, είπε η Φόστερ.

Ακόμα κι αν η οικονομία παρακάμψει την ύφεση, οι καταναλωτές ήδη δυσκολεύονται μπροστά στις υπερβολικά υψηλές τιμές και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί λένε ότι πέφτουν πιο βαθιά στο χρέος.

Όπως επισημαίνει το CNBC, εάν ακολουθήσουν απώλειες θέσεων εργασίας, ο αντίκτυπος θα ήταν γενικά αισθητός, αν και κάθε νοικοκυριό θα βιώσει μια υποχώρηση σε διαφορετικό βαθμό, ανάλογα με το εισόδημα, τις αποταμιεύσεις και την οικονομική κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Φόστερ, υπάρχουν διάφοροι τρόποι προετοιμασίας που είναι γενικοί

Πώς να προετοιμαστείτε για μια ύφεση

  1. Βελτιώστε τις δαπάνες σας. Ρίξτε μια ματιά στον προϋπολογισμό σας για να δείτε πού ξοδεύετε τα χρήματά σας και εάν μόνο μερικά επιπλέον δολάρια την εβδομάδα μπορούν να τοποθετηθούν σε λογαριασμό ταμιευτηρίου . «Κάθε λίγο βοηθάει, ειδικά καθώς τα ποσοστά αποταμίευσης συνεχίζουν να αυξάνονται», υπογραμμίζει η Foster.
  2. Κρατήστε επιπλέον μετρητά σε ένα ταμείο διασκέδασης. Οι υφέσεις ή ο φόβος τους μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική σας ευεξία, τόνισε, ειδικά εάν αποκόπτεστε από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ξοδεύοντας χρήματα. «Έχοντας ένα τέτοιο ταμείο μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που σας ενθουσιάζει περισσότερο χωρίς να στερείτε εντελώς τον εαυτό σας».
  3. Κόψτε τις παρορμητικές αγορές. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα σε παρορμητικές αγορές. Οι καταναλωτές ξοδεύουν 314 $, κατά μέσο όρο, το μήνα σε αυθόρμητες αγορές, από 276 $ το 2021, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα .
  4. Σκεφτείτε αλλαγή εργασίας. Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, είπε ο Foster, και πολλοί εργαζόμενοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Ο τυπικός εργαζόμενος που άλλαξε δουλειά από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 είδε τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 10% , μετά τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Pew Research Center. Η διαπραγματευτική ισχύς των εργαζομένων μπορεί να μειώνεται, αλλά παραμένει ισχυρή — προς το παρόν.
  5. Μη σταματάτε να επενδύετε. Αν και η πρόσφατη βουτιά στο χρηματιστήριο μπορεί να αποτρέψει τους νυν ή υποψήφιους επενδυτές, «οι μετοχές έχουν μεγάλη έκπτωση σε σύγκριση με τα υψηλά ρεκόρ του περασμένου έτους», είπε η Φόστερ, «που σημαίνει ότι η πτώση της αγοράς θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να εστιάσουμε σε μακροπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους».
  6. Βρείτε επιπλέον ροές εισοδήματος. Μπορεί να υπάρχουν τρόποι για να δημιουργήσετε έσοδα από τα υπάρχοντα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας είτε για να καλύψετε το αυξανόμενο κόστος ζωής είτε για να εξοικονομήσετε επιπλέον μετρητά. Διαφορετικά, σκεφτείτε να πουλήσετε ανεπιθύμητα ρούχα ή είδη οικιακής χρήσης για να κερδίσετε κάποια χρήματα.
  7. Άλλαξε νοοτροπία. Αντί να εστιάσετε σε αυτά που δεν πρέπει να αγοράσετε, η Φόστερ συνιστά να σκεφτείτε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και πώς τα χρήματά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί. «Είτε ο στόχος σας είναι να αγοράσετε ένα σπίτι είτε να συνταξιοδοτηθείτε νωρίς, φροντίστε να ευθυγραμμίσετε αυτόν τον στόχο με τις ατομικές σας συνήθειες δαπανών», πρόσθεσε.

Πηγή: OT.gr 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή