Αιθιοπία: Οι εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο του Τιγκράι συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι περιφερειακές δυνάμεις από το Τιγκράι συμφώνησαν την Τετάρτη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

by Times Newsroom

Αντιπρόσωποι και από τις δύο πλευρές υπέγραψαν τη συμφωνία στην πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής Πρετόρια, μετά από μια και πλέον εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν εκεί οι επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για διπλωματικό επίτευγμα  μετά από δυο χρόνια πολέμου που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, εκτόπισε εκατομμύρια και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες αντιμέτωπους με λιμό.

«Τα δύο μέρη στη σύγκρουση στην Αιθιοπία συμφώνησαν επίσημα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών καθώς και για συστηματικό, τακτικό, ομαλό και συντονισμένο αφοπλισμό», δήλωσε ο Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, επικεφαλής της ομάδας διαμεσολάβησης της Αφρικανικής Ένωσης, σε τελετή.

Ο Ομπασάντζο, πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας, είπε ότι η συμφωνία περιελάμβανε επίσης «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, αποκατάσταση υπηρεσιών, απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές προμήθειες, προστασία αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Αφρικανική Ένωση είχε προσκαλέσει τα ΜΜΕ σε, όπως περιέγραψε, ενημέρωση από τον Ομπασάντζο. Μόνο όταν ξεκίνησε η εκδήλωση, με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, έγινε σαφές ότι επρόκειτο να υπογραφεί εκεχειρία.

«Αυτή η στιγμή δεν είναι το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα είναι κρίσιμη για την επιτυχία της», είπε ο Ομπασάντζο, προσθέτοντας ότι αυτή θα εποπτεύεται και θα παρακολουθείται από μια ομάδα υψηλού επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης.

Επαίνεσε τη διαδικασία ως αφρικανική λύση σε ένα αφρικανικό πρόβλημα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας Ρεντουάν Χουσιέν, ο οποίος είναι σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αμπί Αχμέντ, είπε ότι όλα τα μέρη πρέπει να είναι πιστά στο γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας.

Σε απάντηση, ο εκπρόσωπος του Τιγκράι, Γκελατσέου Ρέντα, εκπρόσωπος των περιφερειακών αρχών, μίλησε για τον θάνατο και την καταστροφή μεγάλης κλίμακας στην περιοχή και είπε ότι ήταν η ελπίδα και η προσδοκία του ότι και τα δύο μέρη θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Αποκλεισμός

Στρατεύματα από την Ερυθραία, που συνορεύει με το Τιγκράι, καθώς και δυνάμεις από άλλες περιοχές της Αιθιοπίας, συμμετείχαν στη σύγκρουση στο πλευρό του στρατού της Αιθιοπίας.

Ούτε η Ερυθραία ούτε οι περιφερειακές δυνάμεις συμμετείχαν στις συνομιλίες στη Νότια Αφρική και δεν αναφέρθηκε στην τελετή της Τετάρτης εάν θα τηρήσουν την εκεχειρία.

Ο πόλεμος προέκυψε από μια καταστροφική κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ του Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF), ενός αντάρτικου κινήματος που μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα που κυριάρχησε στην Αιθιοπία για 27 χρόνια, και του Αμπί, που κάποτε ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού τους, αλλά ο διορισμός του το 2018 έβαλε τέλος στην κυριαρχία του TPLF.

Η κλιμάκωση των εντάσεων το 2018-20, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής συμφωνίας του Abiy με τον ορκισμένο εχθρό του TPLF, την Ερυθραία, και η απόφαση του TPLF να τον αψηφήσει με τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στο Τιγκράι που είχε αναβάλει σε εθνικό επίπεδο, οδήγησαν τα αντιμαχόμενα κόμματα σε πόλεμο.

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι ο πόλεμος οδήγησε σε έναν de facto αποκλεισμό του Τιγκράι που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, με τις ανθρωπιστικές προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων να μην μπορούν να περάσουν τις περισσότερες φορές.

Ορισμένες προμήθειες βοήθειας παραδόθηκαν στο Τιγκράι μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής εκεχειρίας που διακόπηκε τον Αύγουστο, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Τιγκράι είχε ξεμείνει από εμβόλια, αντιβιοτικά και ινσουλίνη.

Ανέφερε ότι οι υγειονομικές εγκαταστάσεις καταφεύγουν στη χρήση αλατούχων διαλυμάτων και κουρελιών για τη θεραπεία και την περιποίηση των πληγών.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε επανειλημμένα ότι μπλοκάρει τη βοήθεια και έχει δηλώσει ότι διανέμει τρόφιμα και αποκαθιστά την ηλεκτρική ενέργεια και άλλες υπηρεσίες σε περιοχές υπό τον έλεγχό της.

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλες τις πλευρές του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων εξωδικαστικών δολοφονιών, βιασμών, λεηλασιών και εκτοπισμών ανθρώπων με τη βία, έχουν τεκμηριωθεί από τα όργανα του ΟΗΕ, την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αιθιοπίας, ανεξάρτητες οργανώσεις βοήθειας και μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters.

Όλες οι πλευρές έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή